Kronofogden har flertalet skulder att driva in. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Kronoberg

Länets mest skuldsatta skyldiga över 80 miljoner

"Det handlar ofta om skatteskulder"
1:37 min

De tre personer i Kronoberg som är mest skuldsatta är tillsammans skyldiga Kronofogden över 80 miljoner kronor. Det visar statistik som nyhetsbyrån Siren låtit Kronofogden ta fram. Och en av dem är ensam skyldig Kronofogden över 35 miljoner.

– När det är den här typen av jätteskulder handlar det oftast om skatteskulder eller att man bedrivit någon typ av näringsverksamhet och gått i konkurs. Eller så handlar det om någon typ av skadestånd till exempel, säger Henrik Brånstad, pressansvarig på Kronofogden.

35 900 000 kronor - så mycket är en 52-årig man från Växjö skyldig Kronofogden. När P4 Kronoberg ringer honom för att höra hur han ser på sin skuld säger han att han inte kan prata eftersom han är utomlands just nu.

Den mannen och en 81-årig man och en 55-årig man från Ljungby kommun är de som har allra mest skulder hos Kronofogden - över 80 miljoner tillsammans. Först på sjätte plats på tio-i-topp-listan för Kronoberg finns en kvinna. Det är en 65-årig kvinna från Alvesta som har skulder på nära åtta miljoner. Men Kronoberg sticker inte ut jämfört med övriga län när det gäller de allra största skulderna.

– Det finns ju oftast ett antal personer i alla län som har rätt stora skulder och de allra mest skuldsatta har ju ännu mer skulder än de i Kronoberg.

Den totala skulden till Kronofogden i Kronoberg har ökat från drygt 800 miljoner 2011 till drygt 900 miljoner 2012. Och oavsett hur stor skuld man har sker indrivningen på samma sätt.

– Vi tittar ju på varje specifik individ och vad de har för tillgångar både på banken och i hemmet och vilken typ av bostad eller bil de har. Vi gör en helhetsgenomgång av vilka tillgångar som finns, säger Henrik Brånstad.

Hur stor chans är det att ni får in alla de här pengarna?

– Det är väldigt olika, en del kommer nog aldrig att kunna betala sina skulder. Men visst kommer vi att driva in många av de här skulderna, så är det ju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".