Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Småland

Hultsfredsbor kan bli blåsta på festivalpengar

Sven Carlsson tror inte att Scorpio betalar tillbaka
1:48 min

Hultsfreds skattebetalare kanske inte får tillbaka större delen av de pengar som de lånat ut till FKP Scorpio för att de arrangerat Hultsfredsfestivalen. Det säger Sven Carlsson som är vd för det kommunala bolag som har tecknat avtal med Scorpio.

– Det här avtalet bygger ju på att Scorpio skulle fortsätta med festivaler i Hultsfred fram til 2025, och uppenbarligen kommer det inte att bli så. Och det kommer säkert att få en hel del konsekvenser, säger Sven Carlsson till P4 Kalmar.

Så det är inte säkert att ni får tillbaka de pengar som ni har lånat ut och som ni, enligt det här avtalet, skulle få tillbaka?

– Nej, det får man inte betrakta som säkert i dagens läge, säger Sven Carlsson.

I förrgår kom beskedet att Hulsfredsfestivalen flyttar till Sigtuna. Sveriges mest legendariska festival försvinner i och med det från Hultsfred.

Enligt det avtal som det kommunala bolaget Hultsfreds Kommunala Industri AB tecknat med festivalarrangören ska bolaget ge bidrag till FKP Scorpio på 300 000 Euro i tre års tid, efter att festivalerna genomförts. På tolv år skulle Scorpio sedan betala tillbaka pengarna - utan att betala någon ränta.

Hittills har kommunen fått tillbaka 100 000 Euro. Men eftersom Scorpio bestämt sig för att flytta festivalen har avtalet nu fallit.

Hur det nu blir med resten av återbetalningen av de motsvarande 4,2 miljoner svenska kronor som Scorpio fått för att de genomfört festivalerna 2011 och 2012 är alltså inte alls säkert.

– Ja, delar av dem är ju fullt möjligt att vi kommer förlora. Men det var ju riskkapital, så att säga. Det var en medveten satsning för att komma igång med festivalen igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".