Lennart Johansson var med och grundade en bilfirma i Ljungby som bland annat hållit på med auktoriserad direktimport sedan 1988. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kronoberg

Många bilköpare väljer direktimporterade bilar

"Priset är lite lägre och bilarna välservade"
1:38 min

Direktimporterade bilar fortsätter att locka många bilköpare. Flertalet bilfirmor arbetar också med det. Lennart Johansson var med och grundade Bilstallet i Ljungby och tror att det finns flera skäl till att bilkunder väljer direktimport.

– Det handlar om priset och om att de flesta anser sig få tag i välservade och välskötta bilar, säger Lennart Johansson vid Bilstallet i Ljungby där man hållit på med direktimport sedan 1988.

Enligt Transportstyrelsen är det ungefär 30 000 bilar som direktimporteras till Sverige per år och den siffran har under senare år legat i stort sett konstant, bortsett från vissa mindre variationer som har med valutaläget att göra.

Det finns ytterligare en aspekt som många köpare tycker är viktig och som talar för en direktimporterad bil, nämligen att bilarna oftast är mer välutrustade och det utan att de blir dyrare. Det finns också många fler bilar att välja bland i till exempel Tyskland.

De flesta direktimporterade bilar är mer avancerade och specialiserade än vanliga så kallade Svensson-bilar.

– Vi tar in omkring 15 procent i import för importbilar, resten med vanliga bilar blir på den svenska marknaden.

Mer om direktimport av bilar hör du i programmet Förmiddag i P4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".