Våld och hot problem på gruppboende

Anställda på gruppboenden för psykiskt funktionshindrade löper stor risk att utsättas för hot och våld. Det har dessutom högre risk att drabbas av sjukdomar och olyckor. Det här visar en inspektion som Arbetsmiljöverket gjort i Småland och Blekinge.

– Det finns en rad exempel på där man uttalar hot och även situationer där det uppstår aggression och det övergår i våldshandlingar, säger Peter Burman på arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverketes kartläggning över gruppboenden i Småland och Blekinge visar att nära 40 procent av de olyckor som rapporteras in kommer handlar om just våld.

Så här också både arbetsrelaterade sjukdomar och olyckor högre för dem som jobbar på gruppboenden än för andra branscher. På gruppboenden sker dubbelt så många olyckor jämfört med genomsnittet för andra branscher, och antalet anmälda sjukdomar är tre gånger högre.

– När det gäller gruppboenden så är man överrespresentad både när det gäller rapporterade arbetsolyckor och när det gäller arbetssjukdomar. Och det klart att det är en tuff och påfrestande arbetsmiljö och det leder ju också fram till psykosociala problem som är den typ av sjukdomar som dominerar, säger Peter Burman.

Arbetsmiljöverket som just har gjort en tillsyn av arbetsmiljön på gruppboenden i Småland och Blekinge 250 inspektioner ledde till 600 krav på förbättringar. Och det har genomförts förbättringar och Peter Burman hoppas på att nästa inspektion kommer att visa ett annat resultat.

– Då hoppas jag att vi har sett effekterna av de åtgärder som har gjorts, till exempel ökade riskbedömningar och ökat stöd från chefer, säger han.

 Lena.Pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".