Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Johan Hultberg (M) och Tomas Eneroth (S) inför dagens debatt. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Eftermiddag i P4

Eneroth: "Det är allvarligt att regeringen inte ställer krav"

Hör hela debatten mellan Eneroth (S) och Hultberg (M)
13 min

Tre oppositionspartier i riksdagen vill nu att lagstiftningen skärps om mobiltäckningen. Men statliga Post- och telestyrelsen har inte fått några krav från regeringen om att sätta press på mobiloperatörerna om att bygga ut och förbättra nätet. Tomas Eneroth (S) och Johan Hultberg (M) debatterade frågan i Eftermiddag i P4.

Sedan 2009 är det enda kravet på operatörerna att de behåller det nät och service man kunde leverera då. Uppdraget från regeringen är inte att se till att alla har täckning, menar Post- och telestyrelsen.

Riksdagsmännen från länet, Tomas Eneroth (S) och Johan Hultberg (M), diskuterade frågan i Eftermiddag i P4.

Johan Hultberg, varför ger ni i regeringen inte Post och telestyrelsen i uppgift att ställa högre krav på operatörerna?

– Det är inte alldeles enkelt att ställa den här typen av krav för risken är att man låser fast sig vid teknik och hämmar den tekniska utvecklingen snarare än att främja den. Vi för ständiga diskussioner om vilka krav vi ska ställa på operatörerna men detta är också infrastruktur som är i ständig förständning, säger Johan Hultberg.

Tomas Eneroth, tre oppositionspartier kräver i dag skärpt lagstiftning. Varför lagstifta?

– Oavsett om lagstiftning är den bästa modellen eller inte så är utgångspunkten för oss att vi absolut inte är nöjda med dagens läge. Vi har nu en dålig mobiltäckning i landet. Även om den är bättre än vad den var tidigare så gäller det faktiskt inte hela landet. I vårt län har det inte fungerat. Det är allvarligt att regeringen inte ser några verktyg för att kunna förbättra eller ställa ökade krav på operatörerna.

Klicka på ljudklippet ovan för att höra hela debatten!

Oppositionspartier vill lagstifta om mobiltäckning

Mobile phone prescriptions

#link=349455#att det går att ringa på mobilen i hela landet. Det menar tre oppositionspartier efter Sveriges Radio Kalibers granskning som visar att den ansvariga myndigheten, Post- och Telestyrelsen, inte längre ställer några krav på teleoperatörerna att bygga ut och förbättra mobiltelefonnäten.

Lyssnarna om förslaget på skärpt lagstiftning

#link=349473#Är skärpt lagstiftning svaret på problemen med mobiltäckningen? Kommentera och rösta här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".