Emma Isaksson Runemalm och Xandra Korteland från Uppvidinge söker jobb på Arbetsförmedlingen. De tycker att både ansöka och vara med i a-kassa innebär mycket administrativt arbete. Foto: Linnéa Olsson/SR
Kronoberg

Färre arbetslösa unga får a-kassa

"Det är ofta krångel"
1:46 min

Antalet arbetslösa ungdomar som får ersättning från a-kassan har minskat kraftigt i Kronoberg de senaste åren enligt en rapport från LO. I oktober förra året fick 160 arbetslösa ungdomar i Kronoberg ersättning och det är 360 färre än motsvarande månad 2006.

Xandra Korteland från Uppvidinge har haft a-kassa till och från sedan 2008 och hon tycker det är besvärligt att ansöka om det.

– Det är oftast krångel när man ska skicka in alla papper och intyg från jobbet. Det tar tid innan man får första a-kassan, så var det för mig, säger hon.

LO:s undersökning visar att endast tio procent av landets arbetslösa unga har a-kasseersättning trots att ungdomsarbetslösheten ökar. Ungefär så här ser det ut även i Kronobergs län enligt Leif Stang, styrelseordförande för LO-distriktet Sydost. Han ser många problem med att allt färre ungdomar får a-kassa.

– Det är en fjärdedel av en hel generation som är förlorad på arbetsmarknaden just nu och det är oerhört lätt att man hamnar i en situation där man har svårt att ta sig ur det här. Vi ser hur sms-lån ökar och hur många sätter sig i fattigdom för att man vill starta ett liv men får ingen chans att göra det, säger han.

Leif Stang menar att regeringens borttagande av studerandevillkoret gjorde att många unga tappade förankringen till arbetslöshetsförsäkringen och att många unga arbetar deltid, vilket gör att de drabbas hårdare av de stramare reglerna för att kvalificera sig till a-kassa.

Det leder till att många ungdomar som varken har arbete eller a-kassa tvingas leva på sina föräldrar eller måste skaffa försörjningsstöd, för att klara sig.

Arbetssökande Xandra Korteland är en av dem som får ersättning men hon har ändå svårt att få pengarna att räcka.

– Det är väldigt tufft just nu, säger hon.

P4 Kronoberg har försökt att nå Katarina Brännström, moderat riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet, och ordförande Elisabeth Svantesson, utan resultat.

Linnéa Olsson/Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".