Maria Sundell Isling. Foto: Emma Kvennberg/SR
Eftermiddag i P4

"Wånehed kan inte ensam lastas"

Maria Sundell Isling om Wånehed
1:19 min

I går kom beskedet att Tekniska förvaltningen i Växjö beslutat att inte ge någon varning till avdelningschefen på gatuteknikavdelningen Christer Wånehed, som köpt in entreprenörer för miljontals kronor under flera år - utan upphandling. Idag följer vi upp beslutet i Eftermiddag i P4.

– Det finns så stora systembrister inom tekniska förvaltningen att de inte enbart kan lastas Christer Wånehed, säger Växjö kommuns nytillträdda tekniske chef Maria Sundell Isling.

Bakgrunden är att P4 Kronobergs granskning av anläggningschefen Christer Wånehed har kunnat visa att han köpt in entreprenörer och deras tjänster under många år och för många miljoner kronor - utan upphandling.

– Vi har kommit fram till att inte dela ut någon varning till Christer Wånehed, säger Växjö kommuns nytillträdda tekniske chef Maria Sundell Isling.

Hur kom ni fram till detta beslut?

Vi anser att det finns så stora systembrister inom tekniska förvaltningen att de kan inte lastas Christer Wånehed som person utan det här handlar om mycket större problem.

Innebär det att ingen kommer kunna varnas för det här?

– Som jag ser det som kommer ingen person att kunna varnas. I stället ger det här en signal till hela vår förvaltning om att vi måste börja jobba på ett annat sätt.

– Wånehed har brutit mot lagen vilket är allvarligt och som chef har man som skyldighet att följa lagen men samtidigt så känns det som att vi inte bara ska lasta enbart Christer för fel som har funnits i många år.

Arbetsgruppen som har utrett frågan om hur Lagen om offentlig upphandling har efterlevts har kommit fram till att det på tekniska förvaltningen har rått brister i både kontroll och ledning under lång tid.

I juni ska arbetsgruppen lägga fram ett förslag till åtgärdsplan till den tekniska nämnden. Redan nu har gruppen beslutat att anställa en extra person för att stötta upphandlingsenheten. Dessutom ska kommunledningskontoret hålla två heldagars utbildning i LOU för all personal i Växjö kommun i sommar.  

Granskningen av tekniska förvaltningen

Christer Wånehed Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".