"Nu har man möjligheten att lämna blod, rädda liv och bidra till samhället". Det säger Joacim Benes ordförande för RFSL i Kronoberg. Foto: Billy Abraha/SR
Kronoberg

Homosexuella män får lämna blod

"Äntligen är utvecklingen på väg framåt"
1:17 min

Nu kan även män som har sex med män lämna blod i Kronoberg. Landstinget sa tidigare nej trots att det är okej enligt Socialstyrelsen. Det här är positivt, säger Joacim Benes på RFSL.

Tidigare fick inte män som har sex med andra män lämna blod eftersom HIV är vanligare bland dem.

Men 2010 bestämde sig Socialstyrelsen för att ändra sig, och gav därmed homosexuella män möjligheten att lämna blod. Men flera landsting, som exempelvis Kronoberg, sa nej till detta. De hänvisade till patientsäkerheten och sökte dispens för att inte ta emot blod från den här gruppen.

Men för en tid sedan gick dispensen ut och från och med december år 2012 är det nu tillåtet för män som har sex med andra män att lämna blod.

– Det är definitivt positivt att man har tagit till sig de riktlinjer som finns. Nu har man möjligheten att lämna blod, rädda liv och bidra till samhället, säger Joacim Benes ordförande för RFSL i Kronoberg.

Men en man som har haft sex med en annan man måste vänta i 12 månader innan han kan lämna blod. Det här beror på att homosexuella män ingår i en högriskgrupp. Heterosexuella personer som till exempel har ny partner behöver bara vänta i tre månader.

– Egentigen borde det inte skilja sig. Om man är en kille som blir kär i en annan kille, och om det är så att man sköter sig, så borde man inte hamna i en riskgrupp. De borde istället titta på vilka risker som en person utsätter sig för, inte vilken grupp han tillhör, säger Joacim Benes.

Billy Abraha

billy.abraha@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".