Peter Möllerberg vid polisen i Kronoberg. Foto: Lena Gustavsson
Växjö

Utredning dröjer om dödsolycka

"Jag kan bara beklaga"
1:39 min

Det har nu gått mer än ett år sedan en 74-årig man blev påkörd på ett övergångsställe vid Katedralskolan i Växjö och senare avled av sina skador. Men fortfarande är polisens utredning kring olyckan inte klar.

– Rimligheten i det kan man diskutera, jag tycker själv att det tagit för lång tid. Vi lägger ansvaret på oss, säger Peter Möllerberg som är förundersökningsledare på Kronobergspolisen.

Vad tror du att anhöriga till den omkomne mannen och också han som körde på honom tycker om att det drar ut så här på tiden?

– Jag kan tänka mig att de har en stor frustration på grund av att det inte kommit till något avslut. Det har jag stor förståelse för och det kan jag bara beklaga.

Det var utanför Katedralskolan i Växjö som den 74-årige mannen blev påkörd av en bil mitt på ett övergångsställe. Han skadades så svårt att han senare avled.

För ett år sedan

Olyckan inträffade i februari förra året men trots att det gått mer än ett år så är polisen alltså inte klar med sin utredning.

Enligt Peter Möllerberg är det personalbrist inom polisen i kombination med fler uppgifter som kommit in som gjort att utredningen tagit sådan tid.

– Vi har fått in information som vi måste undersöka.

Men hur vanligt är det att det tar över ett år att utreda en trafikolycka?

– Det kan ta lång tid med tanke på uppgifter som kommer in efterhand, säger Peter Möllerberg.

Han som körde bilen, en man i 60-årsåldern, är misstänkt för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Vad polisen redan kunnat konstatera är att han var nykter, hade körkort och inte körde för fort. Men vilka nya uppgifter som kommit in till polisen vill Peter Möllerberg inte berätta. Och han hoppas att utredningen snart ska vara klar.

– Vi ska försöka slutföra den så fort som möjligt, vi måste bara hålla vissa kompletterande förhör, sedan kan vi redovisa det för åklagare i lugn och ro. Förhoppningsvis inom den närmsta månaden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".