Statsvetaren Erik Wångmar vid Linnéuniversitetet i Växjö. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö kommun

Statsvetare överraskad att Wånehed frias

"Jag är lite överraskad"
6:13 min

Statsvetaren Erik Wångmar är lite överraskad över beslutet att Wånehed inte får en varning för att ha brutit mot upphandlingareglerna. Inte minst med tanke på de stora summor det rör sig om.

Anläggningschefen för tekniska förvaltningen i Växjö, Christer Wånehed, får inte någon varning från tekniske chefen i den internutredning som gjorts, det har vi berättat om tidigare.

Han kan inte själv lastas för att under många år ha köpt in tjänster för mångmiljonberlopp utan upphandling utan det handlar om ett systemfel. Det anser utredningen

"Lite överraskad"

Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitetet säger så här om att Christer Wånehed inte varnas för sitt agerande:

– Jag är lite överraskad med tanke på att det handlar om så höga belopp. Men en förklaring till att ingen enskild varnas kan vara att flera personer kan ha varit inblandade, säger Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitetet.

Men är det rimligt att ingen ansvarig person ställs till svars i det här fallet?

– Det är jag väldigt tveksam till. Det är lite stötande att det inte händer någonting, att det inte blir några konsekvenser. Men den uppmärksamhet fallet har fått nu i medierna leder ju säkert till att det här inte upprepas och det är ju bra, säger Erik Wångmar.

Christer Wånehed är sju själv moderat politiker. Är det något som problematiserar det hela ytterligare?

– Det har nog i alla fall inte varit en försvårande omständighet för honom i det här läget. Tekniska nämndens ordförande, som ju är hans partikollega,  intog ju ganska snart en rätt, så förstående attityd, säger Erik Wångmar.

30 utredningar årligen

Och när det gäller varningar som utdelas inom Växjö kommun så gör personalavdelningen omkring 30 utredningar varje år.

I 10-15 fall rekommenderar man att en varning ska utdelas, men sedan är det upp till de berörda förvaltningscheferna att ta beslutet.

Och att en förvaltningschef beslutar att gå emot rekommendationerna är inte unikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".