Växjö

Olika bedömningar när varningar delas ut i kommunen

Varje år utfärdar Växjö kommun ett tiotal varningar till anställda som misskött sig på olika sätt. Det kan handla om allt från missbruksproblem till sena ankomster.Men när anläggningschefen Christer Wånehed gjorde inköp för flera miljoner utan upphandling slapp han en varning.

– Det är lite stötande på ett sätt att det inte händer någonting, men det är nog ofta att det går till på detta sättet att även om det går väldigt snett så händer det inte särskilt mycket. Det är nog rätt typiskt för svensk offentlig verksamhet, säger statsvetare Erik Wångmar.

Personalavdelningen ansåg att anläggningschefen Christer Wånehed skulle tilldelas en varning efter miljoninköp utan upphandling.  Men förvaltningschefen, Maria Sundell Isling, som hade att fatta det slutliga beslutet var av en annan åsikt. Så här sa hon i måndags:

– Vi har beslutat oss för att inte utdela någon disciplinär till Christer Wånehed. Han får alltså inte någon varning. Vi anser att det finns så stora systembrister inom den tekniska förvaltningen att det kan inte lastas Christer Wånehed som person, utan det här handlar om mycket större problem, säger Maria Sundell Isling.

Men när kommunens förre it-chef slarvade med upphandlingarna blev HAN tilldelad en varning - fast först efter att han hade fått skriftliga tillrättavisningar.

Och varje år är det 10-tal anställda inom Växjö kommun som får en varning. Ofta handlar det om vårdpersonal som gång efter annan gett ett dåligt bemötande till patienter eller boende. På senare tid har kommunen också utfärdat varningar för upprepade sena ankomster och i ett fall på att en person hoppat av ett rehabiliteringsprogram mot missbruk.

I Christer Wåneheds fall talar man alltså om systemfel, istället för ett personligt ansvar. Frågan är vad det egentligen innebär. Erik Wångmar igen:

– En möjlig förklaring är ju att det inte bara är den aktuelle chefen som varit medveten om handladet, det kan ju har varit fler som varit inblandade i det hela och legitimerat det, det skulle möjligen kunna vara en förklaring.

 Lena.Pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".