Ingemar Persson, professor och huvudansvarig för studien på Läkemedelsverket. Foto: Simon Andrén/Sveriges Radio.
1 av 2
Ingemar Persson, huvudansvarig för studien på Läkemedelsverket. Foto: Simon Andrén/Sveriges Radio.
Arne Runehagen. Foto: Klara Börjeson/Sveriges Radio
2 av 2
Arne Runehagen. Foto: Klara Börjeson/Sveriges Radio
Sverige

Vaccin ökade risk för narkolepsi

"Måste ta beslut från fakta då"
1:41 min

Vaccinet Pandemrix som användes mot svininfluensan ökade risken för barn och ungdomar att drabbas av den kroniska sömnsjukdomen narkolepsi. Det bekräftar en studie som Läkemedelsverket presenterade i dag

Detta är den största undersökningen hittills om kopplingen mellan narkolepsi och svininfluensavaccinet.

– Det har vi känt till nu i flera år. Det finns studier både från Sverige och Finland där man har sett en riskökning, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare i Kronoberg.

I undersökningen som presenterades av Läkemedelsverket i dag har 3,3 miljoner vaccinerade svenskar jämförts med 2,5 miljoner som inte vaccinerade sig.

Studien visar är att risken för barn och ungdomar, 20 år och yngre, att få narkolepsi var tre gånger så hög efter att ha vaccinerats med Pandemrix, som för de som inte gjort det. Den visar också att risken var dubbelt så hög hos unga vuxna mellan 21 och 30 år.

I Kronoberg har åtta barn och ungdomar fått narkolepsi sedan massvaccineringen 2009, varav sex vaccinerats.

Det var tiden mellan oktober 2009 till mars 2010 som omkring 60 procent av den svenska befolkningen vaccinerades med Pandemrix som ett skydd under influensaepidemin. 64 procent av kronobergarna vaccinerade sig.

Under våren och sommaren 2010 rapporterades sedan ett oväntat högt antal fall av narkolepsi hos barn och ungdomar till Läkemedelsverket. Och sedan dess har alltså flera studier visat ett samband mellan just vaccinet och sömnsjukdomen.

Men Arne Runehagen, som var den som ledde kampanjen i Kronoberg om att folk skulle vaccinera sig, kan inte säga att han ångrar det i dag.

– Det här är ju en väldig katastrof för de som drabbats men hur många vi räddade vet vi faktiskt inte och man måste ju ändå ta ett beslut utifrån de fakta som fanns då, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".