Statsvetaren Erik Wångmar vid Linnéuniversitetet i Växjö. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö kommun

10 varningar utfärdas varje år

"Det är lite anmärkningsvärt"
1:46 min

Växjö kommun utfärdar årligen ett tio-tal varningar mot anställda som misskött sig. Men när anläggningschefen Christer Wånehed gjorde inköp för flera miljoner utan upphandling slapp han en varning. Lite anmärkningsvärt, tycker statsvetaren Erik Wångmar.

– Jag är lite överraskad med tanke på att det handlar om så höga belopp  , säger Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitetet.

Efter miljoninköp utan upphandling ansåg personalavdelningen att anläggningschefen Christer Wånehed skulle tilldelas en varning. Men förvaltningschefen, Maria Sundell Isling, som hade att fatta det slutliga beslutet hade en annan åsikt.

Men är det rimligt att ingen ansvarig person ställs till svars i det här fallet?

– Det är jag väldigt tveksam till. Det är lite stötande att det inte händer någonting, att det inte blir några konsekvenser. Men den uppmärksamhet fallet har fått nu i medierna leder ju säkert till att det här inte upprepas och det är ju bra, säger Erik Wångmar.

Christer Wånehed är sju själv moderat politiker. Är det något som problematiserar det hela ytterligare?

– Det har nog i alla fall inte varit en försvårande omständighet för honom i det här läget. Tekniska nämndens ordförande, som ju är hans partikollega, intog ju ganska snart en rätt så förstående attityd, säger Erik Wångmar.

30 utredningar årligen

Och att en förvaltningschef beslutar att gå emot rekommendationerna är inte unikt. Ett exempel är kommunens förre it-chef som  slarvade med upphandlingarna. Han blev, till skillnad från Christer Wånehed, tilldelad en varning - fast först efter att han hade fått skriftliga tillrättavisningar.

Och varje år är det 10-tal anställda inom Växjö kommun som får en varning. Ofta handlar det om vårdpersonal som gång efter annan gett ett dåligt bemötande till patienter eller boende.

På senare tid har kommunen också utfärdat varningar för upprepade sena ankomster och i ett fall på att en person hoppat av ett rehabliteringsprogram mot missbruk.

Fler inblandade

I Christer Wåneheds fall talar man alltså om systemfel, istället för ett personligt ansvar. Frågan är vad det egentligen innebär.

– En möjlig förklaring är ju att det inte bara är den aktuelle chefen som har varit medveten om handlandet utan att det har varit fler inblandade och legitimerat det hela. Det kan eventuellt vara en förklaring, säger Erik Wångmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".