Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eftermiddag i P4

Ett av tio vardagsbrott klaras upp

Publicerat tisdag 26 mars 2013 kl 16.12
"Uppklarningen är för dålig i Kronoberg"
4:17 min
Justitieminister Beatrice Ask (M) besökte Växjö under tisdagen. Foto Thomas aGraf/ Sveriges Radio.

Bara ett av tio vardagsbrott klaras upp i Kronobergs län. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Inte acceptabelt menar justitieminister Beatrice Ask (M) som var på besök i Växjö idag.

P4 Kronoberg har tagit del av den helårsstatistik som senast finns tillgänglig från BRÅ och som är från 2011. Och det vi tittat på är personuppklarade brott. Med det menas anmälda brott där en person bundits till brottet genom åklagares beslut om åtal eller strafföreläggande, eller att åklagaren beslutat om åtalsunderlåtelse.

Och det vi definerat som vardags/mängdbrott är bostadsinbrott, misshandel, stöld och snatteri samt skadegörelse. de här brotten står för tre fjärdedelar av alla anmälda brott. Och när vi tittat på siffrorna visar statistiken tydligt att bara ett av tio mängdbrott i Kronoberg klaras upp av polisen.

Av bostadsinbrotten klarade man bara upp två procent, av misshandelsfallen klarades 28 procent upp. Endast åtta procent av stölderna och snatterierna blev uppklarade och när det gäller skadegörelse var det tre procent som klarades upp 2011.

När det gäller samtliga brott det året så var det bara ett av fem brott som blev uppklarat. 81 procent av samtliga brott 2011 förblev ouppklarade enligt BRÅ.

Enligt justitieminister Beatrice Ask är antalet uppklarade vardagsbrott för lågt och siffrorna måste upp menar hon.

--Det är för dåligt och jag tror att den som utsätts för de här vardagsbrotten kan förstå att varje brott inte kan klaras ut. Det är klart att uppklarningen måste upp, säger Beatrice Ask.

Kan det vara ett systemfel att uppklarningen av de här brotten är så låg och att polisen har fått ett försämrat resultat?

– Poliserna äger frågan och måste ha idéer om hur detta ska bli bättre. Vi politiker kan ju inte styra upp det. Vad jag kan göra är att prioritera rätt, vilka resurser som finns och följa upp vad som händer. Och se till att lagstiftningen är rätt. Hittills har ingen pekat på att lagstiftningen är fel, säger Beatrice Ask.

Vad vill du säga till de som tvivlar på att få hjälp av polisen när de råkar ut för vardagsbrott?

– Jag tycker att man inte ska ge sig utan fråga Polisen vad de gjort och på vilket sätt och stå på sig, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".