1 av 2
Två hängmattor i Glas tvättas varsamt på Sveriges Glasmuseum. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
2 av 2
Björn Arfvidsson, glasantikvarie på Sveriges Glasmuseum. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
Eftermiddag i P4

Glastvätt på museet

"Nu ska dammet bort från glaset"
7:16 min

Idag var det dags för den årliga rengörningen av allt utställningsglas på Sveriges Glasuseum/Kulturparken Småland. Allt från små snapsglas till stora komplicerade glasverk upphängda i taket dammades av.

Runt 35 000 glasföremål finns det på Sveriges Glasmuseum på Kulturparken Småland i Växjö. Cirka 1 000 av dem ställs ut åt gången för allmänheten och under ett år kan de samla en hel del damm. Därför var det idag dags för den årliga glasrengörningen.

Allt från små snapsglas till stora komplicerade glasverk upphängda i taket har nu fått lyster igen.

– Vi försöker få bort dammet för att få glans på föremålen. Vi vill ge våra besökare en riktig bra upplevelse och därför lägger vi ner en dag per år för att få samtliga pjäser så fina som möjligt, säger Björn Arfvidsson, glasantikvarie.

Några av de mest svårstädade pjäserna är från 400 f. Kr. Ett litet litet krus finns i den äldre delen tillsammans med bruksföremål från Romartiden.

– Ja, det är ett speciellt glas som inte blåses utan man lindade glas på lera. Och de här föremålen har legat i jorden i hundra eller kanske tusen år så dem måste hanteras mycket varsamt.

I en annan monter finns flera pjäser från början av 1900-talet med ett mycket högt kulturhistoriskt värde. Bland annat en urna med lock som ställdes ut på Parisutställningen 1925.

– Urnan är tillverkad i Orrefors och designad av Simon Gate. Föremålen här är otroligt tunna och därför mycket ömtåliga.

En trappa upp hittar vi föremål som ur konsthistorisk synvinkel har varit mycket viktiga.  Bland dem hittar vi en pjäs som är nästan en meter lång liggandes. Det är Åsa Jungnelius "Snippa" som varit mycket omdebatterat. Och kring det verket finns en anekdot att berätta.

– Ja det var vid en tidigare rengöring. Det var en anställd som ropade till mig. "Du Björn, hur tvättar jag snippan? Använder jag diskmedel eller t-röd?!" Detta genom en fullsatt museientré, säger Björn Arfvidsson och skrattar.

– Det är rätt skönt när dammet är borta, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".