Integrationsminister Mats Ullenhags statssekreterare Jasenko Selimovic och kommunalrådet Mats Johnsson. Foto: Sandra Skeppar/ Sveriges Radio
Alvesta kommun

Vaga besked om flyktingpengar

"Jag kan inte lova något"
7:02 min

Alvestas kommunalråd Mats Johnsson har krävt mer pengar för flyktingmottagande i Alvesta i ett brev till integrationsminister Erik Ullenhag. Och idag besökte Ullenhags statssekreterare Jasenko Selimovic Alvesta för att ge svar.

Flyktingar som fastnar på aslymottagningen i Alvesta blir en ekonomisk påfrestning för kommunen enligt kommunalrådet Mats Johnsson.

I flera fall har man kunnat se hur personer som fått uppehållstillstånd och sagt ja till en kommunplacering blir kvar i Alvesta då de tillfrågade kommunerna i sin tur tackat nej.

Nytt fördelningssystem

Mats Johnsson skrev för några veckor sedan till integrationsminister Erik Ullenhag och krävde ett möte om flyktingfrågan. Och idag besökte hans statssekreterare Jasenko Selimovic Alvesta.

Några konkreta löften kunde han inte ge, men ett nytt sätt att fördela pengarna håller på att diskuteras, enligt honom.

– Vi pratar bland annat om stimulansbidrag till kommuner som tar emot mycket flyktingar. Vi pratar om mottagning och möjligheterna att förbättra flödet in till bostäder. Men jag kan inte lämna några detaljer.

Blir det någon penningpåse?

– Vi har lyssnat på alla problem man har beskrivit för oss. Men jag kan naturligtvis inte lova någonting. Igår presenterade vi en prestationsbaserad satsning på stimulanspengar och det innebär att det blir lite pengar till var och en. Vi ska se till att de kommuner som tar mycket ansvar får mer pengar, säger Jasenko Selimovic

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".