Växjö

Kommunen välkomnar granskning

"Jag tycker att granskningen är positiv"
1:24 min

Konkurrensverkets granskning och tillsyn av tekniska förvaltningens inköp välkomnas av ordförande i tekniska nämnden, Anna Tenje.

– Jag ser inga som helst problem med det överhuvudtaget, det är väl positivt, säger Anna Tenje.

Hur menar du då?

– Jag menar att det kan väl aldrig vara negativt och kan detta vara ett komplement till vår utredning, och de kan vara ett stöd och ett bollplank i framtiden så är det väl jättebra, säger Anna Tenje.

Efter att P4 Kronoberg avslöjat att anläggningschefen i Växjö - Christer Wånehed - gjort miljoninköp utan upphandling har kommunens egen utredning visat på brister och problem som är större än vad som är knutet till en enskild person.

Allvarligt

Och som vi kunde berätta igår anser konkurrensverket att det är allvarligt att man låter bli att upphandla. Carin Carlsson på konkurrensverket:

– Det är ju en av de allvarligaste överträdelserna som finns av regelverket. Det har ju såväl svenska domstolar som EU-domstolen slagit fast, säger Carin Carlsson.

Inleder tillsyn

Och konkurrensverket  nöjer sig inte med att granska vad som hänt utan man kommer också att inleda en tillsyn för att vara garanterad att kommunen i framtiden kommer att följa lagstiftningen.

– Det vill säga hur kommer kommunen att se till att den tekniska förvaltningen och övriga förvaltningar inom kommunen följer lagstiftningen, säger Carin Carlsson.

"Ingen kritik"

Men moderata ordföranden i tekniska nämnden Anna Tenje vill ändå inte se konkurrensverkets beslut som en kritik:

– Så tolkar jag det inte alls. Jag tolkar det som att de är lika angelägna som vi om att det ska bli rätt, säger Anna Tenje.

Granskningen av tekniska förvaltningen

Christer Wånehed Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".