1 av 2
Vintern har varit dyr för Trafikverket Region Syd. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
2 av 2
Annika Canaki, enhetschef för driften av vägarna, Trafikverket Region Syd. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Småland

Dyr vinter för Trafikverket Syd

Trafikverket: "Egentligen sommarunderhållet vi vill lägga pengar på"
1:17 min

Det har varit en dyr vinter för Trafikverket Region Syd. Under januari och februari drogs budgeten för vägdriften över med 50 miljoner kronor.

– Det har ju varit en rätt långdragen vinter med kyla som hållit i sig och snöfall som kommit, säger Annika Canaki, enhetschef för driften av vägarna i Skåne, Blekinge och Småland. 

Trafikverket Syd har en årsbudget på 320 miljoner kronor för driften av vägarna. I den ingår inte bara snöröjning och halkbekämpning utan också underhåll under resten av året. Det kan handla om att asfaltera om vägar, klippning av buskar, målning av linjer med mera. Utifrån hur tidigare år sett ut så gör man en prognos för hur mycket varje månad väntas kosta. Och det är alltså sett mot den prognosen som man gick 50 miljoner kronor över för januari och februari i år. 

– Vi måste försöka leverera en bra standard till våra trafikanter på vägnätet under vintern. Sen självklart kostar det här pengar och det måste vi hämta hem någon annanstans. Och då blir det på sommarunderhållet som egentligen är det som vi vill lägga pengar på, som ger en långsiktig effekt, säger Annika Canaki.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".