Fyllda äggskal. Hur många ägg äter du i påsk? Foto: Christina Jansson
Linnéuniversitetet

Ägg som kolesterolhöjare en myt

"Det finns inga maxrekommendationer"
1:16 min

I dag börjar påsken på allvar och många kommer säkert äta en hel del ägg de närmaste dagarna. Men att ägg bidrar till högt kolesterolvärde är en myt. Det menar Anna Blücher, lektor i nutrition- och livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet.

Ägg är ett av våra absolut bästa livsmedel. Det säger Anna Blücher lektor i Nutrition och livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet. Och hon vill slå hål på myten att ägg bidrar till högt kolesterolvärde.

-- För ett antal tiotal år sedan så pratade man om att det var så mycket kolestorol i ägg och att det inte skulle vara bra men det där har man faktiskt omvärderat. Det har inte så stor betydelse om man inte är sjuk på något sätt men då har man särskilda dietföreskrifter, säger Anna Blücher, lektor i nutrition- och livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet.

Enligt henne finns det inga maxrekommendationer för hur mycket ägg man får äta. Vad gäller kolesterolet så har vilken typ av fett man äter större betydelse.

Vad är proteinet som finns i äggen bra för då?

– Alla behöver vi protein och just de proteiner som finns i ägg, precis som i kött och fisk, har högt biologiskt värde för de passar vår kropp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".