Per-Olof Löfberg trafikplaneringschef i Växjö kommun framför en av skyltarna som kommunens personal i brådskan missat att byta ut. Foto: Karin Ernstsson/SverigesRadio
Växjö

Skyltkaos efter hastighetsomläggning

"Det är lätt att bli hemmablind"
1:42 min

Det blev lite tokigt när Växjö kommun skulle ändra hastighetsskyltarna i staden efter nyår. Skyltar har satts upp på märkliga ställen och det blev olika hastighetsgränser på samma vägsträcka beroende på vilket håll man åkte ifrån.

– Tyvärr har vi inte haft samma resurser till förfogande som när vi gick över från vänster till högertrafik utan vi har haft två man som har bytt 1600 skyltar, förklarar Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef  i Växjö kommun.

Istället för 50 och 70 är det nu 30, 40 och 60 km i timmen som gäller i Växjö och efter nyår skulle två kommunanställda i rasande tempo alltså sätta upp 1600 nya skyltar.

Och det blev inte riktigt så bra i brådskan, medger trafikplaneringschefen och ger ett exempel.

– Ja, vi har haft bekymmer där det var skyltat med en hastighet från Teleborg till Hovshaga och en annan från Hovshaga till Teleborg, men det felet är nu åtgärdat, säger Per–Olof Löfberg.

Skyltar har också satts upp på, till exempel, en lyktstolpe eller stolpar som helt enkelt fanns till förfogande eftersom det varit vinter och tjäle och nya stolpar inte kunde grävas ner, förklarar Per–Olof Löfberg.

Vissa missar har kommunen redan rättat till och just nu håller man på med en kvalitetsgranskning för att se vilka skyltar som måste justeras och var det behövs kompletteras med upprepningsskyltar så att folk ska veta vilken hastighet som gäller i det området, berättar Per-Olof Löfberg.

– Just nu står vi vid en malplacerad skylt bakom kommunens förråd på Söderleden där det fortfarande finns en 50-skylt och den ska givetvis bytas till en 40-skylt, säger han.

Men varför har man inte bytt den?


– Det är en av de här missarna givetvis, sedan är det ju lätt att bli hemmablind, vi kan konstatera att vi står precis där skyltbilen och de två männen som skyltar om utgår ifrån, säger Per–Olof Löfberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".