Katarina Brännström (M) , riksdagsledamot från Växjö, visar upp en icke-svensk almanacka där den aktuella dagen är svart och inte röd. Det finns nämligen en hel del länder där annandag påsk inte är helgdag. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
APRILSKÄMT

Annandag påsk kan bli svart dag

"Jag tror att det finns en viss förståelse för det här"
1:15 min

Annandag påsk kan komma att försvinna som röd dag i almanackan och därmed bli en vanlig arbetsdag. Ett förslag i den riktningen arbetas det nu på och en utredning i frågan väntas snart bli tillsatt. Riksdagsledamoten från Växjö, Katarina Brännström (M), tycker att den här idén ligger rätt i tiden.

– Vi kanske får se det på ett modernare sätt. Annandagar är en kvarleva från en gammal tid då man inte hade lediga lördagar och då man faktiskt arbetade betydligt mer. På det sättet kan jag väl tycka att det är rätt att ta bort annandag påsk, säger Katarina Brännström (M).

Men är det inte väldigt otaktiskt gentemot väljarna?

– Det finns många tuffa beslut vi måste ta som politiker. Det gick ju bra när vi tog bort annandag pingst och ersatte den med nationaldagen. När folk väl har vant sig har man glömt bort att det funnits en annandag påsk.

Kan det bli fler annandagar som ska försvinna, till exempel annandag jul?

– Det är möjligt. Jag ser det väl som att våren är en tid då det finns många lediga dagar och det är många helger som kommer tätt. Det är nog lättare att ta en annandag där än vad det är kring jul och nyår.

Vad vet du om stödet för att ta bort annandag påsk?

– De flesta människor vill naturligtvis vara lediga. I dag är många affärer öppna på annandagar och för många är det som en lördag ungefär. Jag tror att det finns en viss förståelse för det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".