Foto: Therese Gabrielsson/Sveriges Radio
Eftermiddag i P4

Kronobergs bussar sämst i landet

Facket: "Det är under all kritik"
1:49 min

Sju av tio bussar i Kronoberg som kontrollbesiktigades av Bilprovningen i Kronoberg förra året underkändes. Och det är sämst i hela landet. Ser man till riksgenomsnittet så underkändes fyra av tio bussar. Det visar statistik från Bilprovningen.

De vanligast bristerna var problem med broms- eller hjulsystemet eller dåligt brandskydd.

Marianne Andersson på fackförbundet Kommunal, som är det förbund där många busschaufförer är medlemmar, säger att bussarna i länet är under all kritik.

– Har man bussar som inte uppfyller de kraven, så att de inte blir godkända - det innebär en jättedålig arbetsmiljö för våra medlemmar. Är det så pass många som inte går igenom bilbesiktningen, så är det under all kritik, säger hon.

Hur bör man agera för att få bukt på det här?

– Det är viktigt när länstrafiken gör en upphandling att också ställa krav på bussarnas kvalitet. Vad är det Kronobergarna ska åka med för slags bussar och vad är det bussförarna ska köra? Det är jätteviktigt att man ställer krav.

Och även Tomas Nilsson, trafikdirektör i Regionförbundet Södra Småland, ser allvarligt på siffrorna. Men han säger samtidigt att han vet att bussarnas bromsar ofta får anmärkningar, men att det inte behöver betyda att bussen är trafikfarlig.

– Det som jag har fått förklarat för mig vid ett antal tillfällen är att det är en ojämn bromsverkan på bussen när den kommer in till besiktningen. Det kan räcka med att det kommer in ett gruskorn i bromsen när man är på väg att köra ner till besiktningen - då uppstår det en ojämn bromsverkan när man mäter det. Så det kan vara alltifrån ett litet gruskorn som har ställt till det - till allvarligare fel naturligtvis, säger han.

Lyssna på hela intervjun med trafikdirektör Tomas Nilsson genom ljudklippet ovan.

Och lika illa som bussarna var det också när det gällde tunga lastbilar - också där underkändes nästan sju av tio i Kronoberg.

Fråga

Ring in din åsikt!

Berätta gärna om dina egna erfarenheter av bussarna i länet genom att ringa insändartelefonen 0470-10 400.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".