Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4

"En annorlunda soppa med arga krutonger"

Uppdaterat tisdag 2 april 2013 kl 11.40
Publicerat tisdag 2 april 2013 kl 08.54
1 av 2
Soppan är en lite annorlunda spenatsoppa och krutongerna är lite argsinta eftersom de innehåller chili. Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio

Så beskriver kocken Erik Måneld maträtten han gör i dagens Förmiddag i P4 Kronoberg. Soppan är en lite annorlunda spenatsoppa och krutongerna är lite argsinta eftersom de innehåller chili.

Soppa för fyra personer:

200 g färsk eller fryst spenat

1 kanelstång

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 lagerblad

1 cm ingefära, finhackad

1 gul lök, finhackad

1 grön chili, hackad

1 msk smör

2 tsk rismjöl blandat med 2 msk vatten

2 msk grädde eller crème fraiche

svartpeppar och salt efter egen hjärna

Arga krutonger;

1 gul, röd eller randig beta

3 skivor bröd från i förrgår

1 röd chili

flingsalt

2 msk rapsolja

1 msk smör

Och det är precis lika enkelt som ni tror!

Värm smöret i en tjockbottnad kastrull. Släng i vitlök, lagerblad, lök, ingefära och kanelstången och fräs runt i ett par minuter. Skär spenaten i grova strimlor och fräs med den och den gröna chilin i ytterligare några minuter. I med ungefär sju deciliter vatten, låt koka upp och koka vidare i sex minuter. Det får inte koka för länge. Ta av från värmen och låt svalna lite grann.

Fiska upp kanelstången och lagerbladet och ge dem till grannen. Häll av ungefär hälften av vätskan, men spara den!

Mixa det du har kvar i grytan till en någorlunda slät puré. Koka upp purén, tillsätt den sparade vätskan tillsammans med grädde eller crème fraiche och låt det koka upp igen under omrörning. Ta av från värmen och vispa ned rismjölsblandningen. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Servera med arga krutonger vid sidan av.

Arga Gulbetskrutonger

Kanske inte jättearga men i alla fall smått upphettade. Skala och riv gulbetan grovt. Kärna ur och finhacka chilin. Skär brödet i tunna strimlor.

Hetta upp smör och olja i en gjutjärnspanna. I med chili och gulbeta och fräs runt i en minut. I med brödet och stek det hela under omrörning tills det har fått fin färg. Salta snyggt och lagom. Ring en kompis (skulle du ju ha gjort för en stund sedan, nu blir det svårt att hinna hit!) och jaga vintern på flykt!

Är Erik Måneld övertygad om…

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".