Inger Svensson, leg tandhygienist på Folktandvården Norr i Växjö. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio.
Eftermiddag i P4

Unik tandvårdssatning för somaliska barn

Runt 400 anhöriginvandrade somaliska barn som kommit till Växjö, Alvesta och Lessebo, får nu en chans till bättre tandvård. Det efter att Folktandvården Norr i Växjö fått två miljoner av Europeiska Integrationsfonden.

Det handlar om en unik satsning som bara har genomförts en gång innan - då i Rosengård i Malmö. Det menar Inger Svensson, legitimerad tandhygienist, och hennes kollega tandläkaren Araz Afraziabi - som är de två som kommer att leda projektet.

– Jag tror inte man har genomfört ett liknande projekt i landet innan, förutom Rosengård då. Där har det varit mycket lyckat, säger Inger Svensson.

Projektet ska också utveckla metoder för information, motivation och prevention och introducera barn och ungdomar och deras föräldrar i svensk tandvård, inte minst förebyggande. På grund av för lite kunskap både hos vårdgivare och vårdtagare kanske man i dag ger och får både för mycket och för lite tandvård.

– Anledningen till att vi har startat detta projekt är att vi sedan tidigare sett att barnen har kommit till tandvården lite sent, och vi har en känsla av att kariesskadorna har accelererat under den första tiden i Sverige eftersom vi vet att det finns ett stort utbud på godis och söta produkter.

De barn som berörs är cirka 400 stycken som kommit till Sverige i år. Barnen är mellan tre och 18 år och kommer att kallas inom de första två månaderna efter att de kommit till Sverige. De blir undersökta och deras tandstatus dokumenteras. En somalisk tolk finns på plats.

– Vi gör undersökningen i ett lugnt tempo och det blir annars som en helt traditionell tandundersökning. Vi gör också en enkät där vi tittar vilka kunskaper om tandhälsa barn och föräldrar har.

Efter det första årets åtgärder ska barnen följas upp med undersökning och behandling varje år under de tre år projektet varar.

Inger Svensson säger att hon tycker det är viktigt att belysa att det här projektet görs främst för de somaliska anhöriginvandrade barnens skull.

– Vi tycker det är viktigt att kunna integrera de här barnen bra i svensk tandvård. Sedan tycker vi också det är viktigt att ta hand om dem, så att de inte kommer hit och första besöket blir med tandvärk och ett akut besök, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".