Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Ingen vår i sikte

Nu är april här men fortfarande lyser våren med sin frånvaro. Enligt SMHI brukar våren normalt komma till Växjö den 14 mars. Däremot har Växjö slagit rekord i antal soltimmar för mars månad.

Trots att vi kommit in i april månad så verkar inte våren ha för avsikt att visa sig. Hela den här veckan kommer vintern fortsätta hålla sitt grepp om oss.

– Det är inte så varmt som det brukar. Våren ligger efter. Något snöoväder verkar det dock inte bli i veckan, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Någon direkt skiftning i det kalla och klara vädret syns inte den närmaste veckan. Från mitten av april är det osäkert om högtrycket kommer att ligga kvar men temperaturerna ser oavsett ut att bara långsamt klättra uppåt. Så när våren kommer är svårt att säga.

– Det beror på hur kallt det blir på nätterna. Tack vare de lite högre dagstemperaturerna kanske den kan smyga sig på den här veckan i Götaland och upp mot Stockholmstrakten.

– På några platser är det vår, men den har inte kommit så långt som den brukar. I Götaland och i princip hela Svealand brukar våren ha anlänt den första april.

Enligt den meteorologiska definitionen anländer våren när vi har en dygnsmedeltemperatur över 0 grader sju dagar i sträck, dock inte före den 15 februari. Detta för att slippa otrevliga bakslag.

Den normala ankomsttiden för våren för till exempel är Växjö är den 14 mars. Däremot har Växjö slagit rekord i antal soltimmar för mars månad, om än knappt. I år var soltimmarna 208, tidigare rekordet låg på 206.

TT/P4 Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".