Växjö

Stasispioner förmål för konferens

Lyssna på inslaget
1:37 min

Spioner och agenter från Stasi kunde under många år hålla koll på avhoppade östtyskar genom Svenska kyrkan, bland annat genom Växjö stift som hade ett samarbete med en tysk kyrka. Under många år reste delegationer mellan Östtyskand och Växjö stift. Efter murens fall har det gjorts grundläggande utredningar i Tyskland och nu ska det östtyska spionaget utredas vid en vetenskaplig konferens i Växjö.

– Genom det arbete man har gjort i Tyskland vet vi om ett par personer som var med i sådana här delegationer. Det var inte verksamma här men de var med på besök, säger Jan-Olof Johansson, som är biskop i Växjö stift.

Stasiagenter inom kyrkan. Det låter som en teve-deckare men var verklighet under kalla kriget då spioner och agenter från Östtyskland verkande inom Svenska kyrkan för att hålla kolla på sina landsmän. Och i dag vet man att en person som jobbade inom svenska kyrkan i Lund och Västerbotten lämnade information som ledde till att östtyska studenter hamnade i fängelse. Det här pågick från 60-talet och fram till murens fall 1989.

I Växjö stift intensifierades verksamheten under mitten av 70-talet när stiftet inledde ett samarbete med tyska kyrkan Griefswald. Men vad det egentligen betydde för de östtyskar som hade kontakt med svenska kyrkan i Växjö stift är inte klart. I dagsläget finns inga bevis på att någon information som fick konsekvenser för enskilda personer, och höstens konferens syftar inte till att få veta vad som egentligen hände, utan till att få kunskaper för framtiden:

– Syftet är att lära sig mer om kontakter med kyrkor i totalitära stater, hur vi förhåller oss till dem och hur vi kan göra sådana här utbyten på ett bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".