Anna Tenje, ordförande i Tekniska nämnden i Växjö. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Kommunhusetet sorterar inte matavfallet

"Det är en pinsam historia faktiskt"
0:53 min

Trots att bland annat villaägare och restauranger uppmanas att sortera sitt matavfall i Växjö kommun, föregår kommunen själva inte med gott exempel. Någon matavfallssortering förekommer inte i kommunhuset. Besvärande och pinsamt, säger Anna Tenje, ordförande i tekniska nämnden.

Nu är alla villor i Växjö anslutna till matavfallsorteringen som går till produktion av biogas. Och just nu håller kommunen på att införa sortering av matavfall även i flerfamiljshus. Men efter ett tips till P4 Kronoberg som vi fått bekräftat så är kommunen själv inget föredöme.

Matavfallet i kommunhuset slängs bland övrigt brännbart. Anna Tenje (M) är ordförande i tekniska nämnden i Växjö och tycker det hela är rent pinsamt.

– Ja, det tycker jag. Vöfab som har hand om våra fastigheter har stött på praktiska problem. Jag tycker givetvis att det här skulle vara infört för länge sedan, säger hon.

Vad tror du att kommuninvånarna som sorterar sitt matavfall tänker om detta?

– Man kanske har viss förståelse, men samtidigt inte. Det är rätt lätt att säga att varför ska jag göra detta om de inte ens behagar göra det i kommunhuset. Så jag tycker att det är viktigt att vi inför detta så fort det går, säger Anna Tenje.

Det är alltså det kommunala bolaget Vöfab som ansvarar för sopsorteringen i kommunhuset. Mer om hur de ställer sig till frågan och när det kan bli någon sortering av matavfallet hör du om i Eftermiddag i P4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".