Linnéuniversitetet. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
Växjö

Manifestation mot utförsäljning av studentbostäder

Studenterna: "Alliansen vill inte svara på våra frågor"
1:40 min

Alliansen i Växjö kommun vill sälja ut drygt 400 studentbostäder. Det får kritik från studenter på Linneuniversitetet som igår kväll demonstrerade mot förslaget.

1000 bostäder, varav drygt 400 studentbostäder, försvinner om alliansen får bestämma.

Idén om att sälja ut studentbostäder väcker stor irritation från studenthåll.

För att visa sitt missnöje mot alliansens initiativ arrangerades en manifestation under tisdagskvällen, där ungefär ett 30-tal personer deltog.

"Är orolig"
– Jag är orolig att hyrorna höjs vid en utförsäljning av lägenheterna. Det skulle göra att studenter inte har råd att bo här, säger studenten Hanna Tulander.

Även Pär Hultman tror att en utförsäljning kan påverka studenterna negativt.

– Säljer man ut bostäderna kan privata aktörer bestämma sig för att ta in folk som inte studerar. Då blir det färre lägenheter för studenterna. Redan idag är det svårt för studenter att få tag på bostäder, säger han.  

Skjutits fram
Förslaget skulle ha klubbats igenom på förra kommunfullmäktige, men har skjutits fram. Anledningen till det är att kristdemokraten Lena Johannesson satte sig emot förslaget. Från alliansens sida var man helt enkelt rädd att inte få majoritet för förslaget.

Studenterna har försökt att få till ett samtal med alliansen. De vill veta hur politikerna tänker. Men det har inte blivit något möte och de tycker inte att politikerna lyssnar på dem.

"Det är fegt"
– Vi har bett politikerna komma hit och svara på våra frågor men de vill inte det. Jag tycker det är fegt för i en demokrati är det viktigt med dialog mellan medborgare och folkvalada. Det känns som att de inte står för det de vill besluta om, säger studenten Emma Nilsson.

 Billy Abraha
billy.abraha@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".