Lessebo

Privata asylboenden trots tomma lägenheter

Migrationsverket betalar nästan två miljoner kronor i månaden för 147 asylsökande som bor på Visjögården utanför Kosta. Detta trots att det finns tomma lägenheter inne i samhällena som skulle kunna hyras för fyra gånger mindre.

I Uppdrag Granskning som kommer att ta upp ämnet i kväll säger Migrationsverket att de i första hand försöker hyra kommunala bostäder, men att lägenheterna inte räcker till och de därför tvingas hyra privata i stället.

Men i en rundringning till flera kommuner i programmet visar det sig att det inte stämmer. Flera av kommunerna säger att de inte fått frågan om bostäder till asylsökande.

I till exempel Lessebo kommun skulle 86 lägenheter kunna hyras ut som skulle kunna ge det kommunala bostadsbolaget Lessebohus fyra miljoner kronor i hyresintäkter om året. Men nu är man i Kosta på väg att riva två hyreshus i stället, på grund av att man inte lyckas hyra ut lägenheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".