Allt fler missnöjda patienter anmäler vården i Kronoberg till patientnämnden. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Martina Svensson/ Sveriges Radio
Kronoberg

Fler missnöjda patienter anmäler

Hör reporter Karin Ernstsson berätta
1:23 min

En kvinna från länet nekades utredning av barnlöshet på grund av att läkaren tyckte att hon var för tjock. Detta är ett av många fall där patienter vänt sig till patientnämnden.

Försenade cancerdiagnoser, otrevligt bemötande och uteblivna remisser. Det är några exempel på klagomål på vården i länet förra året.

Förra året vände sig 600 patienter från länet till landstingets patientnämnd med klagomål. Det är en ökning med åtta procent jämfört med 2011.

Cancer och pacemaker

Mer än hälften av klagomålen handlade om vården och behandlingen. En kvinna som opererats för bröstcancer och som efter några år fick ont i ryggen blev inte uppkollad ordentligt och cancer hann sprida sig till skelettet. Ett barn fick vänta i åtta månader på att komma till BUP och en annan patients pacemaker visade sig vara felkopplad. Det är några exempel ur patientnämndens verksamhetsberättelse.

Flera som vänt sig till patientnämnden tar upp problemet med bristande kontinuitet på läkarsidan. En patient har till exempel under två års tid tvingats möta sex olika läkare inom psykatrin.

Dåligt bemötande

Flera patienter är också missnöjda med bemötandet från vårdpersonalen. Drygt 15 procent av klagomålen handlar om just bemötandet och det handlar bland annat om att man inte tycker att man blir tagen på allvar eller blir respektlöst och ovänligt bemött. Folk har också klagat på att landstinget numera enbart skickar ut fakturor och att möjlighetena att betala kontant tagits bort.

När patientnämnden får in ett klagomål tar handläggarna kontakt med den verksamhetschef som har ansvaret och chefsläkarna får också veta om alla klagomål.

För tjock

Flera allvarliga händelser inom vården har också upptäckts tack vare patienternas anmälningar och de har sedan lett till bland annat Lex Maria-anmälningar, konstaterar patientnämnden i sin årsrapport.

När det gällde kvinnan som fick nej till en utredning av barnlöshet på grund av att läkaren tyckte hon var för tjock så blev det ändring på det efter att hon anmält. Enheten har efter det diskuterat sina rutiner och kommer att kalla kvinnan till undersökning, står det i patientnämndens årsrapport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".