Landstingsdirektör Börje Lindqvist avgår med omedelbar verkan. Foto: Sveriges Radio
Kronoberg

Landstingsdirektör får gå

Hör landstingsrådet Suzanne Frank
1:37 min

Landstingsdirektören Börje Lindqvist slutar med omedelbar verkan. Initiativet kommer från den politiska ledningen i landstinget Kronoberg.  

– Börje Lindqvist har nu varit landstingsdirektör under fem år, vi står nu inför ett stort förändringsarbete och vi behöver förnyelse i ledarskapet, säger det moderata landstingsrådet Suzanne Frank.

Enligt Suzanne Frank står landstinget nu inför nya utmaningar med omfattande budgetarbete och beslut om investeringar till exempel och därför behövs det ett nytt ledarkskap, säger hon.

Landstingsdirektören lämnar sin post idag, skriver Landstinget Kronoberg i ett pressmeddelande.

På frågan om Börje Lindkvist fått sparken av politikerna svarar Suzanne Frank:

– Man kan uttrycka det här på olika sätt, och jag vill inte uttrycka det så eftersom det här har skett i samförstånd och det är en gemensam överenskommelse mellan landstingsdirektören och den politiska ledningen.

Men initiativet kommer från er politiker?

– Ja, det är riktigt, säger Suzanne Frank.

Börje Lindqvist får drygt två årslöner i avgångsvederlag , cirka 107 000 kronor i månaden fram till sista juni 2015. Det är sammanlagt runt 2,9 miljoner kronor.

-- Han kommer inte att vara kvar inom landstinget, men det finns en möjlighet för honom att kunna stå till landstingsstyrelsens förfogande, säger Suzanne Frank.  

Martin Myrskog som idag är hälso- och sjukvårdsdirektör tar nu över som tillfördnad landstingsdirektör.

Vi har sökt Börje Lindqvist för en kommentar utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".