Stefan Johansson i Tingsryd varnar för svaga isar trots kylan. Foto: Magnus Sundvall/ Sveriges Radio
Tingsryd

Varnar för farliga isar

"Mörka skuggningar är farliga"
1:24 min

Den sista veckans fina väder och låga temperaturer har medfört att många söker sig ut på någon av alla sjöisar som finns i länet. Men trots att isen är tjock ska man vara försiktig när man vistas ute på sjöarna.

– Den skuggningen som är där framme till exempel, där är det mycket sämre hållfasthet, säger Stefan Johansson och pekar ut över isen på sjön Tiken i Tingsryd.

Stefan Johansson på Svenska Livräddningssällskapet i Kronoberg vet vad han ska leta efter när han tittar ut på Tikens is i Tingsryd. För ett otränat öga är det inte lika lätt.

För trots flera minusgrader så fort solen inte är framme så är inte isarna helt pålitliga, enligt Stefan Johansson.

Stefan säger ändå att han inte vill hindra någon från att ta sig ut på isen i det fina vädret. Men det är några säkerhetspunkter som han trycker på gång på gång.

– Kunskap, sällskap och utrustning. De tre orden ska man ha med sig när man ger sig ut på isen förutsatt att det är tio centimeter kärnis, säger Stefan Johansson.

Magnus Sundvall
magnus.sundvall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".