1 av 3
Suzanne Frank är förvånad - och besviken - över Franssons kritik. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.
2 av 3
Landstingsråd Anna Fransson (s). Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
3 av 3
Landstingsdirektör Börje Lindqvist
Landstinget Kronoberg

"Jag är djupt besviken"

Oppositionen: "Det är synd"
1:35 min

Beskedet om att landstingsdirektören Börje Lindkvist slutar med ombedelbar verkan väcker kritik från oppositionen. Men oppositionsrådet Anna Franssons uttalande - att alliansen skulle skylla sina egna tillkortakommanden politiskt på tjänstemännen - fick det moderata landstingsrådet Suzanne Frank att gå i taket.

Som vi berättade om igår lämnar landstingsdirektören med omedelbar verkan sin tjänst. Men det är inte en lösning på landstingets problem, säger oppositionsrådet Anna Fransson:

– Det är synd att göra en sådan här lösning i det allvarliga läge som vi befinner oss när landstinget står inför besparingar på en kvarts miljard, säger Anna Fransson.

Nytt ledarskap

Landstinget Kronoberg har stora ekonomiska bekymmer med ett rejält underskott i budgeten. I det läget väljer alltså den politiska ledningen att göra sig av med landstingsdirektören, Börje Lindkvist, som efter fem år lämnar sin tjänst.

Löser inget

Socialdemokraten Anna Fransson menar att byta landstingsdirektör inte löser de problem men står inför bland annat i fråga om det ekonomiska underskottet - det är i stället ett sätt för den politiska ledningen att undandra sig från sitt ansvar menar hon:

– Vi har ju kunnat se under en tid här att när man får problem med politiska förslag eller annat så säger man ibland att det är tjänstemännens fel.

Så man skyller ifrån sig?

– Ja, ibland kan det ju tyckas att det är så man gör, säger Fransson.

Moderata landstingsrådet Suzanne Frank är besviken över Franssons uttalande:

– Jag är dessutom väldigt förvånad eftersom Anna Fransson naturligtvis varit informerad och vi har haft en dialog om hanteringen. Vid de tillfällena har vi haft en bra diskussion och hon har inte gett några som helst signaler att vi ska göra politik av detta.

Så här sa Suzanne Frank under onsdagen:

– Vårt landsting står nu inför nya utmaningar, vi kommer att ha ett omfattande budgetarbete för 2014 och 2015 och vi kommer att fatta stora beslut när det gäller investeringsplaner och liknade inför de kommande åren, och då menar vi att behöver ett nytt ledarskap därför att vi är inne i ett nytt skede helt enkelt.

Klicka på ljudklippet ovan för att höra hela intervjun med Suzanne Frank.

Landstingsdirektör Börje Lindqvist. Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio

#link=350052#Initiativet kommer från den politiska ledningen i landstinget Kronoberg. Börje Lindqvist har nu varit landstingsdirektör under fem år, vi står nu inför ett stort förändringsarbete och vi behöver förnyelse i ledarskapet, säger det moderata landstingsrådet Suzanne Frank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".