Per Schöldberg, centerpartistskt kommunalråd i Växjö. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Växjö kommun

"Vi lyssnar visst på studenterna"

"Vi har en bra dialog med studenterna"
6:38 min

Många studenter är besvikna på alliansens politiker i Växjö som inte kom och lyssnade på studenternas protester i frågan om försäljningen av studentbostäderna. Men enligt Per Schöldberg, centerpatiskt kommunalråd i Växjö är politikerna visst intresserade av att lyssna på studenterna.

– Vi har en mycket bra dialog med studenterna och lyssnar gärna på vad de har att säga. Men i den här frågan om försäljningen av studentlägenheterna har vi sedan tidigare bokat in ett möte med studentkåren för att diskutera just detta. Så vi lyssnar visst på studenterna, de är en mycket betydelsefull grupp för komunen, säger Per Schöldberg, centerns kommunalråd i Växjö.

Ingen försämring

Det studenterna protesterat mot är att alliansen i Växjö kommun vill sälja 1 000 av kommunens hyresrätter - varav 400 studentbostäder. Ett förslag som ännu inte röstats igenom i fullmäktige, men som möter stark kritik - inte minst från studenthåll.

Men enligt Per Schölderg är det inget ovanligt att en kommun ser över sitt lägenhetsbestånd och kontinuerligt säljer vissa bestånd för att behålla en stabil kommunekonomi. Och att studentbostäderna får ny, privat ägare ska inte innebära någon försämring för hyresgästerna.

Men kan du garantera att de här lägenheterna fortsätter att vara studentbostäder?

– Jag kan självklart inte garantera någonting. Men det skulle förvåna mig väldigt om kommande ägare skulle ha några andra planer för lägenheterna med tanke på placeringen och utformningen, säger Per Schöldberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".