Håkan Bergström, VD på Lessebohus. Foto: Billy Abraha/ Sveriges Radio
Lessebo kommun

Dyra asylbostäder för migrationsverket

"Det här är sorgligt"
1:08 min

Migrationsverket betalar nästan två miljoner kronor för asylbostäderna på Visjögården i Lessebo kommun. Samtidigt har Lessebohus 70 tomma lägenheter som Migrationsverket skulle kunna hyra för ungefär en fjärdedel av summan.

I Lessebo kommun, framförallt i Kosta, står ett 70-tal tomma lägenheter. Men trots det bor ett stort antal asylsökande på Visjögården, en halvmil från Kosta.

Asylboendena på Visjögården drivs av en privat aktör och kostar två miljoner kronor per månad för Migrationsverket. Det är fyra gånger dyrare än Lessebohus lägenheter. Det här kommer SVT:s uppdrag granskning rapportera om ikväll.

Måste riva hus

Lediga lägenheter används inte, och det här får konsekvenser för det kommunala bostadsbolaget Lessebohus

--Jag får nu istället riva hus. Har vi inte hyresgäster måste vi anpassa vårt bestånd. Det är sorgligt att det är på det här sättet, säger Håkan Bergström VD på Lessebohus.

Steve Nilsson på Migrationsverket säger att myndigheten är intresserad av Lessebohus lägenheter. Han säger att de som bor på Visjögården kommer att bo kvar där. Men att de gärna använder Lessebohus lägenheter till nya asylsökande.

"Vill hyra dem"

--Vi välkomnar den här information om att det finns lediga lägenheter och vi vill naturligvis hyra dem, säger han.

Men Monica Widnemark, kommunalråd i Lessebo, säger att hon idag inte kan säga hur kommunen ställer sig till att ta emot fler asylsökande till Lessebo kommun och placera dem i de tomma lägenheterna.

--Det måste behandlas politiskt, säger hon.

Billy Abraha
billy.abraha@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".