1 av 5
Växjö flygplats var avspärrad och lokalerna utrymdes på grund av det hot som kom mot flygplatsen tidigare under torsdagsmorgonen. Foto: Thomas Graf/SR
2 av 5
Klockan 09:50 - bombgruppen är på plats. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
3 av 5
Reporter Thomas Graf intervjuar flygplatschefen Ulf Axelsson. Foto: Lars-Peter Hielle
4 av 5
Insatschef Bengt Olofsson kommenterar hotet mot flygplatsen i Växjö.
5 av 5
Polisens bombgrupp från Malmö sökte igenom flygplatsen efter misstänkta föremål. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
Växjö

Flygplatsen öppen igen - förundersökning inledd

Hör Robert Loeffel vid Kronobergspolisen berätta
4:23 min

Det låg inget bakom det hot som gjorde att flygplatsen i Växjö fick stängas i flera timmar i dag. Polisens bombgrupp hittade inte något farligt föremål och avspärrningarna hävdes därför strax efter klockan 12. En förundersökning är inledd.

Polisens avspärrning hävdes strax efter kloockan tolv. Bombgruppen har inte hittat något farligt föremål, berättar Kronobergspolisens informationschef Robert Loeffel till P4 Kronoberg.

Flygplatsen är nu öppen igen och enligt Next Jets och Fly Smålands hemsidor så går planen under torsdagseftermiddagen som planerat. Polisen har med anledning av händelsen inlett en förundersökning med brottsrubricering falskt larm.

Enligt flygplatschefen lämnades brevet till en av flygoperatörernas anställda.

– Jag fick via säkerhetschefen, strax före klockan sju, veta att flygplatsen håller stängt på grund av att en person som arbetar på flygplatsen mottagit ett hot, säger flygplatschefen Ulf Axelsson.

Personer som arbetade vid flygplatsen tog emot brevet men dess innehåll, eller hur det levererats, vill inte Robert Loeffel vid Kronobergspolisen berätta mer om med anledning av den förundersökning som nu har inletts.

– Vi har en hel del som vi kan jobba med och vi har hopp om att kunna ta reda på hur det kom dit, säger han och berättar att vittnen kommer att intervjuas och att det sker en teknisk undersökning av brevet.

Strax innan klockan tio kom polisens bombgrupp från Malmö till Småland Airport i Växjö. De sökte igenom flygplatsen efter misstänkta föremål.

Hotet innebar att de flyg som skulle ha avgått under morgonen blev inställda och de plan som skulle landat i Växjö fick enligt Ulf Axelsson att landa på närliggande flygplatser istället.

Vad känner du själv inför ett sådant här hot?

– Det är bara att försöka vara lugn och följa de spelregler som finns vid sådana här händelser. Det är alltid jobbigt när det inträffar och att trafiken stoppas givetvis, säger Ulf Axelsson.

Området kring flygplatsen har även sökts igenom av hundar under morgonen.

100 personer berördes av de inställda avgångarna.

– Eftersom vi sätter säkerheten i främsta rummet var det förstås vikigt att polisen kunde göra en noggrann genomsökning och inleda sin utredning. Vi hoppas att våra kunder har förståelse för det även om det har orsakat besvär för dem. Vi välkomnar dem att kontakta oss om de har några frågor, säger Jens Harrysson, chef för Fly Småland i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".