Carl Håkansson, räddningchef i Ljungby kommun, visar upp torrt, lättantändligt fjolårsgräs i en sluttning vilket gör spridningsrisken vid en gräsbrand extra stor. Foto: Roger Bergvik/SR
Kronoberg

Risken för gräsbränder i länet ökar

"Många tänker kanske inte på riskerna"
1:42 min

Risken för gränsbränder i länet blir allt större i takat med mer sol och fler plusgrader. Längs västkusten rapporterades många gräsbränder orsakade av ovarsam eldning i påskhelgen. Och mycket snart kan gräsbränderna också drabba Kronobergs län, och då i första hand länets västra delar.

Carl Håkansson är räddningschef i Ljungby kommun.

– När fjolårsgräset blir torrare och inte innehåller någon fukt så finns det stor antändningsrisk, säger han.

Gräsbränder uppstår ju varje vår och man tycks inte lära sig hur man ska undvika dem.

– Man vill väl komma igång med att till exempel elda ris och då tänker man kanske inte på riskerna fastän vi varje vår försöker göra medborgarna medvetna om riskerna, säger Carl Håkansson.

Det kan gå mycket snabbt från att vara liten risk för att en gräsbrand ska uppstå till att risken är mycket stor.

– Det kan räcka med ett par dagar med riktigt fint väder. Fjolårsgräset blir då snabbt mycket torrt och att risken för gräsbrand snabbt blir större kan komma som en överraskning för många.

– Om eldningen går överstyr i en sluttning med torrt fjolårsgräs så kan flammorna sticka iväg och blåser det kan det gå ännu fortare och bli omöjligt att kontrollera.

För att hålla koll på aktuell gräsbrandrisk finns numera en särskild applikation som kan laddas ner till mobilen.

– Den ställer in sig med automatik på den plats man är och min är då inställd på Ljungby och ger mig uppgifter om gräsbrandrisk just nu och kommande dagar, berättar Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".