1 av 2
Elsa Jönsson, kommunrevisionens ordförande. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Anna Tenje (M). Foto: Sveriges Radio
Växjö

"Tio av tio upphandlingar var fel redan 2006"

Lyssna på revisorernas kritik
1:19 min

Tekniska nämnden i Växjö får nu en anmärkning av kommunens revisorer efter P4 Kronobergs avslöjande om förvaltningens bristande upphandlingar. Enligt revisionen har politikerna inte haft tillräcklig kontroll på verksamheten på tekniska, brustit i styrning och ledning men föreslås ändå få ansvarsfrihet - fast med anmärkning.

Det var i slutet av februari som P4 Kronoberg kunde avslöja att inköp av tjänster har gjorts på tekniska förvaltningen i flera år för miljoner kronor utan att några upphandlingar har gjorts.

– Man måste kontrollera saker och ting och det ingår i styrning och ledning, säger Elsa Jönsson, kommunrevisionens ordförande.

Hur länge har det här pågått?

– Det gjordes en granskning 2006 då man konstaterade genom stickprov på upphandlingar att tio av tio var fel. Den dåvarande revisionen, ledd av Katarina Brännström, rekommenderade att något skulle göras men inget hände, säger Jönsson.

Men att föreslå att tekniska nämnden inte ska beviljas ansvarsfrihet är för drastigt, säger Elsa Jönsson som i sitt beslut idag skickar med ett stort antal konkreta punkter som man rekommenderar att tekniska nämnden ska ta tag i för det som hänt inte ska hända igen.

Anna Tenje, moderat ordförande i nämnden, är inte överaskad av revisorerns kritik och köper den.

– Jag har inga synpunkter på det de kommit fram till. Vi blickar framåt nu och ser detta som nödvändiga och viktiga verktyg i det förbättringsarbete som redan är påbörjat och som kommer fortskrida framåt., säger hon.

I ett pressmeddelande i morse skrev hon:

– Vad som har skett har skett, det går inte att göra ogjort. Mitt ansvar som nämndens ordförande är att se framåt och garantera att det vidtas åtgärder för att förhindra att samma sak händer igen. Mitt ledord i detta blir just ansvar.

Granskningen av tekniska förvaltningen

Christer Wånehed Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".