Mikael Olsson, vd för BWG Homes. Foto: Myresjöhus
Småland

Uppåt igen för småhusbranschen

Mikael Olsson:"En tendens har blivit en trend"
1:57 min

Efter några riktigt tuffa år börjar småhusbranschen tro på en riktig vändning. På BWG Homes som äger Myresjöhus och Smålandsvillan har antalet anställda halverats på några år, men nu har det vänt och företaget har börjat rekrytera igen.

Krisen slog till med full kraft 2008, och husköparna drog öronen åt sig. Småhusbranschen drabbades sedan av det kritiserade bolånetaket och på bara några år rasade försäljningen av nya hus med två tredjedelar. Men nu ser det ut som om det vänt.

– Vi skönjer en uppgång och är beredda att säga att det gått från en tendens till en trend. Det ser vi i vår orderingång och vi ser att kunderna återvänt, säger Mikael Olsson, vd för BWG Homes, där Myresjöhus och Smålandsvillan ingår.
– Men det har varit tuffa år!

Före krisen hade Mikael Olssons koncern 640 anställda, men på bara ett halvår fick man varsla halva styrkan.

Billigare hus en lösning

För att komma på fötter har branschen tvingats anpassa sig, menar vd:n Mikael Olsson. För deras del har det handlat om att bygga billigare, så att fler har råd.

– Det har varit en utmaning, men en nyttig utmaning att ha hustyper som kunderna attraheras av. Kanske lite enklare men fortfarande med de viktiga ingredienserna med bra planlösning och alla funktioner i ett hus, säger han.

Branschorganisationen Trä- och möbelföretagen vågar inte vara riktigt lika positiva som Mikael Olsson, men man tror att botten är nådd och att det vänder för de flesta i mitten av det här året.

Hoppas på 640 igen

Hos BWG Homes har man kunnat anställa igen. Under senaste året handlar det om ett tjuotal personer.

– Det är ett bra tecken och en bra signal att vi tror på framtiden, även om man måste gå försiktigt fram så att det bär. Men de rekryteringar vi gjort nu ser ut att vara bestående och vi kommer att fortsätta anställa ingenjörer under året.

Kommer ni att komma tillbaka till 640 anställda?

– Det får framtiden utvisa, men jag skulle bli oerhört glad om så blir fallet, säger Mikael Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".