Allbo Lärcenter. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.
Alvesta

Beslut att kasta ut politiker väcker frågor om jäv

"Jag tycker beslutet är taget på lösa grunder"
1:55 min

När beslutet om att lägga ner gymnasiet i Alvesta togs i utbildningsnämnden i Alvesta i veckan fick Tuva Lind (MP) inte vara med. Den styrande alliansen ansåg att hon var jävig eftersom hennes sambo jobbar inom Allbo Lärcenter. Men nu kommer kritik från oppositionen som menar att beslutet kommer att få konsekvenser.

– Jag tycker att beslutet har tagits på mycket lösa grunder och det fråntar ju många i nämnden möjligheten att vara med på beslut framöver. Vi kan ta nämndens ordförande Thomas Johnsson som exempel, han kan inte vara med på ett enda grundskolebeslut i och med att han har en nära anhörig som jobbar inom grundskolan i Alvesta, säger Per Ribacke (S).

Jävsfrågan har återigen aktualiserats inom politiken i Alvesta. Den här gången handlar det om miljöpartisten Tuva Lind som inte fick vara med och besluta om gymnasieskolan eftersom hennes sambo jobbar inom Allbo Lärcenter. Enligt Per Ribacke har sambon inget med själva gymnasiet att göra och han menar att det var fel att stänga henne ute.

Och frågan ställs på sin spets - inte minst med tanke på att utbildningsnämndens ordförande, moderaten Thomas Johnsson, själv har en fru som jobbar inom skolan. Nästa gång nämnden tar upp en fråga om grundskolan kommer Per Ribacke att hävda att Johnsson är jävig.

– Ja, och jag anser att det blir väldigt svårt för honom att säga något emot det, säger Per Ribacke.

– Det är ju ganska spännande det här, man gör ju politik av det och det tycker jag är lite kul. Sedan kan man ju ägna sig åt små saker och åt stora saker, säger Thomas Johnsson.

Och att hans fru jobbar inom skolan ser han själv inte som något problem.

– Hon sitter ju inte i någon ledningsfunktion eller berörs av någon uppsägning eller förändring i någonting av det som vi hanterar i nämnden. Så jag anser att det är ganska stor skillnad i de här två frågorna även om man kanske skulle kunna tro att det finns ett samband, säger Thomas Johnsson.

Men för att undvika diskussioner i framtiden vill Thomas Johnsson nu att man ska reda ut det här med jävsfrågan ordentligt.

– Jag tycker att vi ska jobba fram ett policydokument och ha en genomgång med vår kommunchef som är jurist om vad det är som gäller i sådana här situationer.

Är det med anledning av det som nu hänt med Tuva Lind?

– Med tanke på att vi fått en mycket starkare opposition än vad vi har haft tidigare så kommer frågan säkert att aktualiseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".