Hockeyfans – lite mer galna än några andra

Lyssna på krönikan
5:34 min

Det pratas ofta om fotbollshuliganer som de värsta supportrarna. Och ja, så kanske det är om man kopplar det till brottslighet. Men när det handlar om vardagstokerier så måste jag nog säga att hockeyfans slår alla andra grupper.

Veckans krönika handlar om hockeyentusiaster – lite galnare än alla andra.

Jag glömmer aldrig den romantiska middagen som var uppdukad med tända ljus och hela paketet som gav ett outsagt löfte om en trevlig avslutning på veckan. Sambon hade dock dukat lite konstigt, vi satt inte mittemot varandra, utan han satt på kortsidan av bordet. ”För att vi skulle komma varandra lite närmare” som han sa. Men efter att jag tyckte att det lyste upp bakom min rygg så förstod jag den riktiga anledningen – det var en hockeymatch på TV. Avslutningen på veckan blev…något annat.

Missförstå mig inte, jag är själv ganska intresserad av hockey – hockeymorsa som jag är. Men tillåt mig då lägga till att jag själv ser mitt intresse med något mer av sund karaktär. Jag gör inte vad som helst, när som helst för att se en match eller låter ett matchresultat förstöra en hel kväll, eller i värsta fall en hel helg.

Men om vi återgår till det där det, enligt mig, övergår från entusiasm till besatthet så kan det till exempel handla om när hockeyfans börjar prata om utrustning. Vilka skydd som är de bästa, märkeshysterin som ses redan på hockeyföräldernivå och för att inte tala om klubborna. Jag kan inte komma på någon annan sport där supportrarna är så intresserade av utrustningen så mycket som i just hockey. Försök diskutera en samhällsnyhet på en hockeyläktaren då barnen tränar och du blir sedd på som om du hade trosorna på huvudet. Men diskutera halsskydd och du är hemma.

Ja, det finns många saker som man kan ta upp. Och det finns säkert liknande situationer hos andra supportrar inom andra idrotter, men det känns som att ett hockeyfan är lika besatt oavsett om det handlar om elitserien eller om det handlar om division 3. Hockey som hockey. Och på läktaren står man sida vid sida oavsett klass, yrke eller politisk tillhörighet. Bara tröjan är densamma.

Och vi märker av alla er även här på radion. Vi är ju i allra högsta grad ett hockeylän. Och om vi råkar ha med ett matchresultat från en Tingsrydsmatch, men inte från en Ljungbymatch i en nyhetssändning så kan vi räkna med att det ringer något Trojafan och beter sig som att vi struntat i att rapportera om att jorden gått under.

Och kanske är det på grund av denna fanatism som väligt få reagerar över att ryktet går att Torsten Liljegren i Tingsryd återigen ska ha gett Huddinge pengar för att de ska vinna matchen mot Karlskrona igen.

För er som inte hört talas om detta så handlar det alltså om att Tingsryd ikväll står inför exakt samma scenario som för två år sedan. De är beroende av att Huddinge vinner sin match över Karlskrona ikväll för att de ska stanna kvar i allsvenskan. Då gav klubbordförande Torsten Liljegren Huddinge pengar för en vinst. Och det gick vägen.

Nu sägs det att Torsten gjort samma sak, men som sagt, det är bara ett rykte. Men vad som förvånar mig är att alla, förutom Karlskrona såklart, verkar rycka på axlarna. Det är väl helt okej! Han peppar ju bara Huddinge!

Men herregud. Skulle jag varit en av supportrarna i Tingsryd som lånat ut av mina privata pengar för klubbens överlevnad i vintras, då skulle jag nog ha tyckt att Torsten kunde ha gett pengarna till TAIF istället för till Huddinge.

Och om han nu vill peppa Huddinge till vinst kan han väl göra det på något annat sätt? Han kan väl på galet hockeyvis lova att åka ut naken på isen om Huddinge vinner? Lova att göra klassikern nästa år? Eller äta 50 korvar, vissla med mariekex i munnen, eller äta en sockerbulla utan att slicka sig om munnen. Ja jag vet inte, men det känns bara lite tröttsamt.

Men snart kan vi pusta ut och vila oss lite från allt vad elitserie och allsvensk hockey heter.

I garaget står hockeytrunkarna packade. De står tätt intill väggen längst in, så långt in de bara kan komma. Symboliskt ser du dem försvinna in i mörkret då du släcker lyset. Ikväll är det över. Säsongen är slut. Hockeyföräldrar kan luta sig tillbaka och vem vet, efter kvällens match kanske Huddingespelare släcker ner med en extra slant i fickan.

Vad säger du om det? Hör av dig så mycket du vill till mig, Elisabeth Anderberg nyhetschef 0470 - 726057

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".