Ett vildsvin fångat i en "rävfälla" i april 2013. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
Kronoberg

Kontroversiella vildsvinsförslag väcker reaktioner

Jägarna: "Vi vill ha en bättre förvaltning"
1:33 min

Låt fler vuxna vildsvin få leva och förkorta jakttiden på dem. Förbjud också jakt på alla vildsvinssuggor med smågrisar tills de blir ett år gamla. Så står det i två förslag till motioner som Jägareförbundet Kronoberg står bakom och som ska tas upp på årsstämman på torsdag.

De båda förslagen till motionerna har redan väckt reaktioner i länet innan de tagits upp på årsstämman för Jägareförbundet Kronoberg.

Den ena motionen kallas för "Jakttid vildsvin". I den vill Jägareförbundet Kronoberg få till en bra etisk förvaltning i landet. De menar att etiken sätts mer och mer åt sidan i takt med att vildsvinsstammen ökar och att det finns ett samband mellan dålig etik och dålig förvaltning.

Därför vill styrelsen för Jägareförbundet Kronoberg ändra jakttiden på vuxna vildsvin till att gälla från den 16 april till den 31 januari. Detta för att då också synkronisera tiden då jakt med hund på vildsvin upphör. Att kultingar och årsungar är tillåtna för jakt året om kan ha en poäng förvaltningsmässigt menar Jägareförbundet Kronoberg men att de vuxna djuren ska vara lovliga under en så stor del av året är inte försvarbart menar man.

Därför vill de förkorta jakttiden med 15 dagar - dagar som är viktiga för vildsvinens reproduktion menar Jägareförbundet Kronoberg.

– Vi vill ha en korrektare förvaltning som bidrar till minskade skador. Det fuskas lite efter den 31 januari då det inte är tillåtet att jaga vildsvin med hund och därför vill vi synkronisera detta mer, säger Elias Turesson som är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Kronoberg.

Den andra motionen heter "Fredning vildsvinssugga" och syftar till att ändra nuvarande lagtext. Man vill att det ska stå "förande sugga och sugga som åtföljs av årsgrisar är fredad hela året". Man vill ändra från dagens definition smågris till årsgris.

Som det är i dag är suggan skyddad fram tills att kultingarna fyller fem månader. Sen kan man jaga den enligt Svenska Jägareförbundets egen tolkning. Men det vill man alltså ändra till att suggan ska vara skyddad/fredad tills avkomman blivit ett år.

– Vi anser att kultingarna är beroende av suggan fram till tio-elva månaders ålder. Ju yngre vildsvin vi har desto mer skador får vi, säger Elias Turesson.

Redan innan stämman har de båda motionerna väckt reaktioner i länet. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är några som reagerar och är kritiska då de menar att de båda motionerna innebär minskade möjligheter att skjuta av vildsvin.

– Ja, jag är väldigt förvånad. Det här innebär mindre chanser att jaga gris när vi har så stora problem i dag och tvärtom behöver jaga mer gris, säger Lars-Ove Johansson, ordförande i LRF Sydost.

Han anser också att mer hondjur måste skjutas för att få en balans.

– Ja, vi måste göra det och jag hoppas och tror inte att man har jägarkåren ute i byarna med sig i detta för då blir det ju betydligt svårare att få till någon samverkan mellan markägare, jägare och arrendatorer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".