En åker som skadats av vildsvin. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio.
P4 Morgon

"Vildsvin ska skjutas året om"

"Jordbrukare är stressade för jämnan"
6:31 min

Lennart Johansson som är ordförande för Sveriges jordbruksarrendatorer anser att Jägareförbundets förslag är förödande. Det är mycket anmärkningsvärt att en organisation som ska ha sin förankring i den levande landsbygden kan komma fram till något sådant, säger han.

Förslaget innebär att man vill förkorta jakttiden med 15 dagar. Dagar som är viktiga för vildsvinens reproduktion menar Jägareförbundet Kronoberg. Det innebär även att man inte ska få skjuta vildsvinssuggorna förrän kultingarna blivit ett år. Och det här är alltså något som Lennart Johansson, ordförande i Sveriges jordbruksarrendatorer sätter sig emot.

– Det här blir inget annat än en ökning av stammen. Det enda sättet att sätta stopp för stammen är att skjuta suggor rätt över. Vi måste ta ner stammen.

När Sveriges jordbruksarrendatorer höll stämma förra året kom man fram till att man på sikt måste utrota stammen för att den inte hör hemma i landskapet.

– Vi klarar inte det här. Vi ser vilka problem det är och det har vi tydliga bevis för. Bland annat har Tingsryds kommun och LRF försökt gör allt för att hålla stammen i schack. Men ska vi ha ett fungerande jordbruk här i dessa bygder måste vi vara fria från vildsvin.

Enligt Lennart Johansson är det enda sättet är att skjuta suggorna. Och kan man skjuta dräktiga suggor är det ännu bättre menar han.

– Jag är i verkligheten och vi själva håller på att bli utrotade. Vi som är jordbrukare är stressade för jämnan, men det är det ingen som tänker på.

Nu tjälen börjar släppa i marken börjar problemen igen, enligt Lennart Johansson.
– Bara i höstas förlorade jag nog 100 000 kronor. Folk vill ha och sälja jakt men tredje man får stå för skadorna. Kan det vara rätt i ett demokratiskt land, undrar Lennart.

Hör hela intervjun med Lennart Johansson i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".