Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar tingsrätt. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Småland

Mördade sin mamma - får femton års fängelse

Den 44-årige man som anklagats för att ha mördat sin mamma i Målerås utanför Nybro i somras döms till 15 års fängelse. Tingsrätten i Kalmar finner honom skyldig till mord och brott mot griftefriden. Mannen ska dessutom betala närmare 75 000 kronor till dödsboet och en släkting.

Det var i slutet av juli som den 44-årige mannen mördade sin mamma i Målerås. Efter mordet begravde han mamman under en altan genom att hälla jord över henne. Sedan städade han inomhus och efter ett par dagar reste han till Stockholmstrakten. Först där ringde han till polisen och berättade att han hittat sin mamma mördad.

Under den utredning som sedan följde har mannen lämnat olika uppgifter. Polisen har hittat en del av den bevisning som blivit avgörande för utredningen i skogen. Bland annat handlar det om en nedblodad matta som visade var mordet hade begåtts och en dator som också avslöjade mannen.

Hammare ett troligt mordvapen

Tingsrätten har redan tidigare meddelat att man ansåg att mannen var skyldig till mord, och under den rättspsykiatriska utredningen erkände mannen först att han mördat mamman med en hammare. Men under förhandlingarna ändrade han sedan först mordvapnet till en kristallvas, för att sedan ytterligare ändra sig och då på nytt förneka att han mördat sin mamma.

I domen menar Kalmar Tingsrätt att det är utrett att mannen använt hammare, eller möjligen en kofot, vid mordet.

Tingsrätten skriver i sin dom att mannen har haft motiv till mordet eftersom han berättat hur han upplevt att mamman behandlat honom illa. Att mannen försökte begrava kroppen visar enligt Tingsrätten att han försökt dölja gärningen.

Uppgifter från den dator som nyligen tillförts utredningen visar också att han bara dagarna efter mordet gjorde sökningar på Google med texter som "psykisk störning mord" och "frikänd mord", något som kopplar honom till mordet.

Får inte ta emot besök i fängelset

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse men tingsrätten anser att även om brottet i sig är mycket allvarligt kan det inte anses höra till de allvarligaste fallen av mord som ger livstids fängelse.

Tingsrätten beslutade också att mannen dessutom ska ha restriktioner, det vill säga att han inte få ta emot besök eller ta del av media. Tingsrätten menar att det fortfarande finns skäl att tro att mannen kan försöka påverka den utredning som fortfarande pågår. Rätten basserar de misstankarna på att han flera gånger ändrat sina uppgifter.

Mannens försvarare, advokat Mats Enström, säger till TT att domen ska överklagas.

#link=350335#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".