Lars-Ove Johansson, ordförande LRF Sydost och Elias Turesson från Jägareförbundet Kronoberg. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Eftermiddag i P4

"Förslagen ger jägarkåren en knäpp på näsan"

Lyssna på hela debatten
15 min

Jägareförbundets kontroversiella vildsvinsförslag har minst sagt väckt debatt. I Eftermiddag i P4 debatterade Elias Turesson från Jägareförbundet Kronoberg och Lars-Ove Johansson, ordförande LRF Sydost förslagen.

– Vi vill upprätthålla en hög jaktetik och det fråntar inte det faktum att vi måste skjuta många vildsvin, säger Elias Turesson från Jägareförbundet Kronoberg och poängterar att detta än så länge endast är förslag.

Under de två sista veckorna då det är tillåtet att jaga med hund så blir det en situation där de högdräktiga suggorna vill försvara sina kultingar. Poängen, menar Eliasson, är att skjuta vildsvinen i rätt ordning. I praktiken kan man skjuta bort modersdjuren vid bara fem månader men när djuren blir ensamma och inte har en mamma ställer de till fler problem för jordbruket, menar Turesson.

Lars-Ove Johansson, ordförande vid LRF Sydost menar att fem månader räcker för att upprätthålla en god etik.

– Vi tycker det är fullt tillräckligt med den tiden som de vuxna djuren är fredade. Vi måste skjuta hondjur och göra det så ofta vi kan. Med dessa förslag ger vi jägarkåren en knäpp på näsan om att man gör en olaglig handling om dessa förslag går igenom. Att sätta munkavel på jägarna när vi har så stora problem, det ger helt fel signaler, säger Lars-Ove Johansson.

Eliasson menar att de aldrig sagt att vildsvinsstammen ska öka utan att det handlar om hur jakten går till.

Lars-Ove Johansson berättar att jägare hör av sig till honom och är uppgivna:

– Många som ringer till mig säger att de inte orkar vara kvar och driva företag för att problemen är så stora, säger Johansson.

Klicka på ljudklippet för att höra hela debatten!

Kontroversiella vildsvinsförslag väcker reaktioner

Ett vildsvin fångat i en "rävfälla" i april 2013. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio

#link=350368#och förkorta jakttiden på dem. Förbjud också jakt på alla vildsvinssuggor med smågrisar tills de blir ett år gamla. Så står det i två förslag till motioner som Jägareförbundet Kronoberg står bakom och som ska tas upp på årsstämman på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".