Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Madeleine Médoc, Växjö kommuns chef för flerspråkighet.
Växjö

Somaliska barn mår bättre än väntat

"Bättre än vad vi förväntat oss"
1:38 min

De somaliska anhöriginvandrarna som kommit till Växjö kommun har visat sig ha bättre förutsättningar än vad kommunen hade räknat med.
– Många fler läser och skriver och många mår bra, säger Madeleine Médoc, Växjö kommuns chef för flerspråkighet.

De somaliska anhöriginvandrarna som kommit till Växjö kommun har visat sig ha bättre förutsättningar än vad kommunen hade räknat med.

– Många fler läser och skriver och många mår bra, säger Madeleine Médoc, Växjö kommuns chef för flerspråkighet.

Nu har cirka 200 somaliska anhöriginvandrare anlänt till Växjö kommun varav 150 är barn, ungefär hälften av dem som man väntar sig komma. Och det visar sig nu att bilden av dem är betydligt mycket bättre än förväntat. Såväl vad det gäller hälsan både fysiskt och psykiskt och inte minst av det gäller läs- och skrivförmågan.

– Många fler som läser och skriver och många fler som mår okej och många som mår bra. Som är sugna på att lära sig att läsa och skriva och gå i skolan. Medicinskt är det också en oerhört mycket bättre bild än vad vi förväntat oss, säger Madeleine Médoc är Växjö kommuns chef för flerspåkighet.

Och även om flera av barnen varit med om traumatiska händelser har de flesta haft någon vuxen som tagit hand om dem och också haft kontakt med den föräldrar som lyckats ta sig till Sverige.

– Det finns ju barn som sett människor bli dödade och som utsatts för våld och de mår inte bra. Men förhållandevis många har bott med en vuxen som har tagit hand om dem och de har mått okej, säger Madeleine Médoc.

Sammantaget förväntar sig kommunen att det ska komma cirka 400 personer och vad som visat sig vara svårt, som man också förväntade sig, var att skaffa bostäder. Men för det flesta har det löst sig säger Madeleine Médoc.

– Man säger att somalierna är entreprenörer och det stämmer för de fixar och trixar. Visste man inte det innan har man satt upp sig i bostadskö nu och vissa tittar på Blocket, men man försöker ta sig fram, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".