1 av 5
Citrusglass med creme fraiche serverad med rån och hallonsås. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
2 av 5
Hallonsorbet klar att skeda upp ur glassmaskinen. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
3 av 5
Krämig vaniljglass med kolasås och rån. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
4 av 5
Hallonsorbet till höger och citrusglass till vänster. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
5 av 5
Läcker hallonsorbet i höga glas. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Glass, strutar och kolasås

Våren är här! Eller åtminstone borde den vara det. P4 Kronobergs kock Pelle Berglund skapar vårstämning genom att göra hemlagad glass med strutar och kolasås.

Glass är en någonting som kan vara riktigt exklusivt men i andra fall ganska ”konstgjorda”. Smakämnen som är framställda av helt andra saker än det de borde vara för att ge namn åt glassen. Här kommer tre exempel på glassar som bara innehåller riktiga ingredienser. Givetvis smaker de därefter.

Bäst smakar (nästan) alltid glassen direkt ur glassmaskinen, lagom frusen och krämig.

En ”vanlig” glass behöver frysas under omrörning, för att inte skikta sig. Då underlättar det att ha en glassmaskin.

Parfait

Andra sorter, som parfait, en enkel form av gräddglass,  fryser man direkt i en form. Dessa bygger på vispad grädde och äggula, förutom smaksättningen, som bör vara ganska fast, för att inte göra parfaitsmeten för lös. Grädden kan bytas ut mot creme fraiche eller youghurt för att få en friskare smak och kanske något lägre fetthalt.

Här kommer några exempel på recept på goda glassar, några för glassmaskin och ett som görs utan. När ni väl gjort er egna glass kan ni leka fram egen sorter att förgylla sommaren med.

Vaniljglass

Ingredienser:

4 äggulor
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
100 g socker

Gör så här: Dela vaniljstången på längden. Blanda grädde och mjölk. Låt vaniljstången koka (sjuda) i gräddmjölken, för att få ut smaken av vanilj. Ta upp stången och skrapa ur märgen och lägg i den i gräddmjölken.

Vispa äggulor och socker poröst, slå i äggsmeten i gräddmjölken och sjud under vispning. Kyl ner, gärna över natten, och häll i glassmaskinen och låt den frysa.

Citron och apelsinglass av creme fraiche

Ingredienser:

5 äggulor
2,5 dl grädde
3 dl creme fraiche
2,5 dl socker
1 apelsin/citron både saft och rivet skal.

Vispa grädden, Vispa äggulor och socker poröst, Riv det yttersta av skalet på apelsinen och/eller citronen, pressa ur saften.

Bland allt i en bunke och slå över i en form och ställ att frysa.

Hallonsorbet

Ingredienser:

5 dl hallon
3 dl vatten
2 msk socker
3 st äggvitor
2-3 msk socker

Gör så här

Mosa hallonen och blanda med vatten och socker.
Häll massan i en form och frys till en halvfast massa (ca 1 h)
Vispa äggvitorna till ett hårt skum
Tillsätt sockret under kraftig vispning, det ska bli som en marängsmet.
Blanda skummet med den halvfasta massan.

Kör blandingen i din glassmaskin eller frys den i ca 2 timmar och rör i den några gånger så sorbeten får en jämn och smidig konsistens.

Rånstrutar

Ingredienser:

2 dl socker
3 dl vatten
3,5 dl mjöl
2 msk smält smör
1 msk vaniljsocker.

Vispa ihop och låt det stå och svälla en stund. Grädda i ett rån järn och snurra ihop strutar innan de kallnat, eller lägg rånen över ett gals och forma till korgar.

Satsen ger ca 20 st. strutar eller korgar.

Kolasås

1,5 dl grädde
1 dl socker
0,5 dl sirap
1 msk smör som avslutning.

Blanda ingredienserna och låt dem koka ihop ca 10 min. Avsluta med att röra ner smöret. Såsen tjocknar mer när den kallnat.
Såsen klarar sig i kylen någon vecka så det gör inget om det blir lite över……

Lycka till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".