Studieskulderna ökar - men de studenter som P4 Kronoberg har pratat med är inte så oroliga. Foto: Olle Melkerhed/CSN
Linnéuniversitetet

Studieskulderna ökar i Kronoberg

"Det är en investering"
1:30 min

De kronobergska studieskulderna ökar. En före detta student som bor i länet har nu i snitt drygt 117 000 kronor i studieskuld, vilket är en ökning med 16 000 kronor på tio år. Det visar statistik från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

De flesta studenter som P4 Kronoberg har pratat med på campus i Växjö oroas dock inte av sina växande skuldberg till CSN. Så här säger några av studenterna:

– Det är klart man har tänkt på det, men man får se CSN som en investering för framtiden.

– Jag ser det mer som att jag kommer att få ett bra jobb till slut så jag tror det löser sig ändå i slutändan.

– Det tänker man ju på, men det är en investering. Man får förhoppningsvis tillbaka pengarna. När man är pensionär kanske.

Att studieskulderna ökar i länet och även i landet beror enligt CSN till stor del på att lånedelen i studiestödet har ökat. Lånar du fullt belopp idag så byggs skulden helt enkelt på med mer än vad den gjorde för några år sedan.

Även återkraven av studiemedel ökar i landet. Det kan handla om studenter som inte genomfört sina studier som planerat eller som har tjänat mer än man får.

CSN hoppas nu att studenter ser över sina utgifter och funderar på om de verkligen behöver låna maxbeloppet.

Johanna Toresdotter som går på Linnéuniversitetet tror att många lånar mer än man behöver och för egen del försöker hon snåla.

– Man vill ju inte slösa mer än man behöver, om man kan spara så gör man ju det. Man behöver ju inte göra av med 9000 kronor bara för man kan få 9000 kronor från CSN, säger hon.

Magnus Sundvall

magnus.sundvall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".