1 av 2
Entrén till Regionförbundet Södra Småland. Foto: Karin Ernstsson/ Sveriges Radio
2 av 2
Roland Gustbée Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Regionförbundet

Politikerna gav sig själva generösa pensioner

"Vi följer rekommendationerna"
2:07 min

Politikerna i Regionförbundet Södra Småland har nyligen beviljat sig själva generösa pensionsvillkor.
Det innebär att vissa kan lämna politiken redan vid 50 års ålder och få pension i stället för att söka nytt jobb.

Reglerna ska dessutom gälla retroaktivt från 2007, det bestämde politikerna själva i våras.

Det blev knappast någon debatt i fullmäktige i våras när politikerna i regionförbundet Södra Småland skulle klubba sina egna pensionsvillkor. Det fanns inga fastslagna regler för politikerpensioner innan, och nu var det dags.

Men att politikers mycket förmånliga pensioner fått hård kritik, skärpts av flera kommuner i landet efter kritiken och just nu utreds av Sveriges Kommuner och landsting SKL, brydde man sig inte om på Regionförbundets sammanträde i våras.

Retroaktivt

En i princip enig politikerkår sa ja till de förmånliga villkoren som innebär att vissa regionsförbundspolitiker nu kan sluta vid 50 års ålder och få pension av skattebetalarna fram till 65 år ålder.

Reglerna ska gälla retroaktivt från 2007, bestämde politikerna också.

--Vi följer de rekommendationer som finns. Att vi inte har gjort något med anledning av de aktuella debatten beror på att vi har haft en avsaknad av ett tydligt pensionsreglemente. Så därför tyckte vi att vi var tvungna att fatta ett retroaktivt beslut, förklarar Roland Gustbée, (M) ordförande i regionstyrelsen.
Men ni hade ändå ett val här, och valde de förmånligaste villkoren?

--Vi valde det som var standard i de allra flesta kommuner.

Och hur många exakt som de här pensionerna berör kan inte Roland Gustbée, svara på, men det är några stycken eftersom förbundet dessutom utökat antalet fast arvoderade politiker, säger han.

På samma fullmäktige beslutade politikerna också att även 130 fritidspolitiker har rätt till 4,5 procent av sina arvoden och ersättningar i pension, också retroaktivt från 2007. Och politikerkostnaderna i regionförbundets bokslut landade på ett rejält minus förra året.

Inga problem

Men det är inga problem, enligt Roland Gustbée.

--De pengarna tar vi från det överskott vi haft totalt, vi har ett överskott de senaste tre åren inom Regionförbundet, så det betalar sig på det sättet.

– Vi måste ha råd att ge politiker en anständig pension. Frågan om nivån på den pensionen kommer vi nog att diskutera framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".