Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Rotavirus härjar i södra Sverige

Publicerat tisdag 9 april 2013 kl 12.15
"Det sprids hos små barn"
1:36 min
Smittskyddsläkare i landstinget Kronoberg Arne Runehagen. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio

Det så kallade rotaviruset som kan leda till uttorkning hos små barn härjar just nu i södra Sverige. Det är en kräksjuka och många har insjuknat i framför allt Blekinge - men i Kronoberg ser det lite bättre ut.

– De flesta barn kommer drabbas av rotavirus sina första levnadsår. Rotaviruset är ett smittämne som sprids hos små barn och det ger diarréer, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare i Kronobergs län.

Rotaviruset sägs vara den vanligaste orsaken till magsjuka hos barn mellan sex månader och två år. I Kronoberg har vi dock bara haft nio barn som har fått viruset i år, vilket är ungefär ett normalt år, menar smittskyddsläkare Arne Runehagen.

Men vad är skillnaden mellan rotaviruset och en vanlig vinterkräksjuka?

– Typiska symptom för vinterkräksjuka är framför allt kräkningar och man läker oftast ut det där ganska fort. Rotaviruset ger både kräkningar och diarréer och man är oftast sjuk lite längre, fem eller sju dagar. Det är vätskebehandling som gäller, vilket kan vara lite svårare på det lilla barnet om det inte vill ta emot vätska. Då får man skedmata och ge små portioner, så att de får i sig den vätska de behöver. I de fallen där det inte går så får man i enstaka fall ge dropp.

Det finns vaccin mot rotaviruset, men det ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet. Smittskyddsinstitutet ska dock utreda den saken.

– Men ett sådant här vaccin skulle gjort mest nytta i u-länder där barnen har svårt att få tillgång till vård. Men det är ett ganska dyrt vaccin, så om det skulle användas så skulle det blir framför allt i i-länderna. Visst, det är fortfarande en jobbig infektion att ha här också och det kan vara svårt med vätskebehandling. Men det är ingen farlig infektion i vårt land, förklarar Arne Runehagen.

I Blekinge är det just nu många barn som har blivit sjuka i det här viruset. Men Arne Runehagen ser ingen risk att det ska bli värre här i Kronoberg. Han menar att vi just nu är inne i slutet på säsongen för rotaviruset.

Men det här bör du som har småbarn tänka på:

– Som alltid så är god handhygien ett bra skydd mot alla sådana här smittor. Som alla tarmsmittor så utsöndrar man smittämnet med avföringen och på något vis får man in det här via munnen, oftast via kontakt på händerna när man tar på saker. Vi har händer och fingrar mer upp i ansiktet än vad vi tror.

Michelle Hallberg/Sveriges Radio
michelle.hallberg@sverigesradio.se

Rotavirus

Ger kräkningar och diarré.

Drabbar främst barn.

Sprids via händer efter kontakt med avföring.

Normalt är man frisk efter fyra till tio dygn.

Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".